Kot je sporočilo sodišče, so bili nekdanji general letalstva Vicente Rodriguez in nekdanji vojaški general Hector Letelier ter štirje drugi bivši vojaki in trije civilisti obsojeni zaradi "nezakonitega izvoza pošiljke orožja".

Rodrigueza je doletela zaporna kazen treh let in enega dneva, Leteliera pa skupno štirih let in pol, saj je bil dodatno obsojen še poneverbe. Obema pa je sodišče odobrilo pogojni izpust, piše AFP.

Pošiljko, ki je bila prikrita kot humanitarna pomoč Šrilanki, so prestregli na Madžarskem, kar je takrat po navedbah sodišča sprožilo "resen diplomatski incident" za Čile.

V preprodajo je bil po pisanju britanskega BBC sicer vpleten tudi nekdanji čilski diktator Augusto Pinochet in se je v zvezi s tem soočal z obtožbami, ko je leta 2006 umrl.

Poleg tega je primer povezan s smrtjo čilskega polkovnika Gerarda Huberja, ki je bil leta 1992 ustreljen, potem ko je pričal pred vojaškim sodiščem, ki je preiskovalo tihotapljenje orožja. Njegovo smrt so sprva ocenili kot samomor, a leta 2011 so bili zaradi umora Huberja obsojeni štirje upokojeni vojaški častniki, še piše BBC.

Lani je bil obtožb o kršenju mednarodnega embarga na uvoz orožja v Ekvador in na Hrvaško v 90. letih prejšnjega stoletja oproščen nekdanji predsednik Argentine Carlos Menem.