Po mnenju višjih sodnikov je bila po poročanju Dela Popoviču na okrožnem sodišču izrečena primerna kazenska sankcija. Sporne besede je izrekel, ko so ga vprašali glede podpore predsedniškemu kandidatu Peterletu, čigar volilni štab je vodil Pogorevc, sicer tudi nekdanji direktor policije.

Popovičevo izjavo sta objavila časnika Delo in Primorske novice. Spornih besed ni nikoli zanikal, na sojenju pa je trdil, da ni nameraval biti žaljiv in da je govoril kot predsednik politične stranke o Pogorevcu kot politiku, ki ga vseskozi spremljajo afere (obsodba zaradi zlorabe osebnih podatkov, osumljen je bil posilstva, mediji so poročali, da je dobil stanovanje v Ljubljani brezplačno), navaja Delo.

Po mnenju okrožnega sodišča so bile besede žaljive in z namenom zaničevanja, zato so Popoviča obsodili na denarno kazen in plačilo stroškov kazenskega postopka.

Tudi drugostopenjsko, višje sodišče ni upoštevalo pripomb županovih zastopnikov, ki so višje sodnike poskušali prepričati, da Popoviču ni mogoče očitati kaznivega dejanja, storjenega s tiskom, saj je v tem primeru storilec lahko le avtor članka, ne pa tudi oseba, ki je novinarju posredovala vsebino, poroča Delo. Kot navajajo, je sodna praksa tu enotna - storilec je tisti, ki izreče žaljivo izjavo, objavljeno v tisku, in ne le novinar, ki izjavo povzame.

Kot še poroča Delo, so Popovičevi zastopniki prav tako trdili, da ni dokazano, da je Popovič kaznivo dejanje zagrešil z zaničevalnim namenom. A se je višje sodišče strinjalo z oceno sodišča prve stopnje, da iz načina izražanja in drugih okoliščin izhaja, da je koprski župan o Pogorevcu govoril žaljivo z namenom zaničevanja. Po mnenju višjega sodišča je besede izrekel brez kakršnih koli argumentov, s katerimi bi te grobe izraze utemeljil, še navaja časnik.