Policija je danes preiskala zasebne prostore in pisarne v Berlinu, predmestju Hannovra in Švici, kjer so zasegli računalniške podatke in številne dokumente.

Glaeseker je bil skoraj desetletje tiskovni predstavnik Wulffa, ki ga je predsednik prejšnji mesec odpustil, razlogov za takšno odločitev pa ni razkril, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V predsednikovem uradu danes tudi niso želeli komentirati očitkov na račun Glaesekerja.

Tožilstvo sicer naj ne bi našlo dokazov, da je Wulff v aferi zaradi brezplačnih počitnic storil kaznivo dejanje, so se pa bolj pozorno osredotočili na njegovega nekdanjega tiskovnega predstavnika. Vendar vse do danes ni bilo znano, da je tožilstvo razširilo preiskavo zaradi korupcije zoper 50-letnega Glaesekerja in poslovneža Manfreda Schmidta.

Očitki naj bi se nanašali na več medijskih dogodkov v času, ko je bil Wulff še spodnjesaški ministrski predsednik, Glaeseker pa naj bi v zameno za dogodke, ki jih je organiziral Schmidt oziroma podjetja pod njegovim nadzorom, prejel več brezplačnih počitnic.

Na Wulffa se že več tednov zgrinjajo očitki in pozivi k njegovemu odstopu. Pod vplivom škandala se je Wulff, ki je nemški predsednik postal junija 2010, sicer opravičil, ker je prikril sporno posojilo v višini 500.000 evrov, ki ga je dobil leta 2008 preko Edith Geerkens, soproge podjetnika Egona Geerkensa.

S parom je Wulff namreč že vrsto let prijatelj, v zvezi s tem pa so nanj leteli tudi očitki zaradi dopustovanja pri Geerkensu na Floridi decembra 2009. Wulff in njegova družina so namreč na Florido leteli brezplačno v poslovnem razredu, kar naj bi stalo 3000 evrov. V skladu z deželno zakonodajo pa bi člani vlade lahko prejeli le darila v vrednosti do deset evrov.

Wulff sicer ni bil deležen precejšnjih kritik zgolj zaradi zgodbe o spornem posojilu za hišo, ki jo je objavil nemški tabloid Bild, pač pa tudi zaradi poskusa pritiska na odgovornega urednika Bilda Kaija Diekmanna, naj članka o tem ne objavijo.