Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, so pri zbiranju obvestil sodelovali z uslužbenci Davčnega urada Ptuj, ovadeni pa naj bi svoja podjetja skupaj oškodovali za več kot 750.000 evrov.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da 43-letni moški kot odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ptuja z namenom, da bi preprečil ugotovitev dejanske davčne obveznosti, na zahtevo uslužbencev davčnega organa v pregled ni predložil poslovnih knjig in evidenc, ki jih je bil po zakonu dolžan voditi, ob tem pa se je izogibal tudi postopku davčno inšpekcijskega nadzora.

Ob tem je stečajnemu upravitelju izročil ponarejeno kupno pogodbo, s katero je lažno prikazoval prodajo nepremičnine drugi pravni osebi in jo s tem poskušal zapeljati, da bi stečajni upravitelj v zmotnem prepričanju o resničnosti pravnega posla izločil nepremičnino iz stečajne mase družbe, tako da se upniki v stečaju iz tega premoženja ne bi mogli izplačati.

Kriminalisti so še ugotovili, da so osumljeni moški, stari med 30 do 53 let, za to, da bi pridobili veliko premoženjsko korist, na podlagi medsebojnega dogovora z direktorjem za to ustanovljenega "slamnatega" podjetja, kot odgovorne osebe štirih pravnih oseb zlorabile vodilne položaje v svojih družbah s tem, da so plačevale fiktivno izdane račune za storitve, ki niso bile nikdar opravljene.

Odgovorna oseba pravne osebe, ki je plačala ponarejene račune "slamnate" družbe, je večji del nakazanega denarja v gotovini prejela nazaj in ga v obliki osebnih posojil ponovno nakazala na transakcijski račun družbe ter tako skušala prikriti nezakonit izvor denarja.