Jelinčič bo zato moral odšteti 3060 evrov. Spomnimo, Jelinčič je pred leti komentiral postopanje tožilca v postopku proti poslovnežu Darku Vilerju, ki je bil na koprskem sodišču pozneje pravnomočno oproščen zaradi domnevne utaje davkov. 5. maja 2006 se je na nekdanji Prvi TV tudi vprašal, kako je sploh naredil pravno fakulteto.

Kot piše Delo, je njegov zagovornik Peter Fašun potrdil, da je sodba te dni postala pravnomočna, saj višji sodniki v delu kolegov s prvostopenjskega sodišča niso našli pomanjkljivosti. Fašun je povedal, da se bo pritožil na ustavno sodišče, saj meni, da je bila Jelinčiču kršena pravica do svobode govora.

Njegov zagovornik je za časnik pojasnil, da je Jelinčič govoril v sočnem jeziku, a glede na obsežno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice je takšen jezik, kadar gre za kritiko funkcionarjev, dovoljen.

Po sodbi, ki je zdaj pravnomočna, je Zmago Jelinčič zatrdil, da ni nikogar hotel užaliti in da je le opravljal svoje delo, dejal pa je, da je vesel, da ga niso obsodili kar na smrt z ustrelitvijo. Ni pa še jasno, ali se bo moral nekdanji poslanec, ki je bil znan po ostrem dolgem jeziku zagovarjati še v dveh tovrstnih kazenskih postopkih.