29-letnika iz Južne Koreje, ki sta bila na poročnem potovanju, sta bila več kot 24 ur ujeta v kabini v spodnjem delu ladje, ki je, potem ko je trčila v čer, nasedla ob obali otoka Giglio in se napol potopila. Oba se dobro počutita.

Reševalci so iskanje preživelih nadaljevali vso noč, pomagali pa so jim tudi potapljači in specializirani jamarji. Iskanje nadaljujejo tudi danes. Potem ko so davi iz notranjosti ladje slišali glasove, so rešili še moškega, člana posadke, ki se dobro počuti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju medijev naj bi imel zlomljeno nogo. Tiskovni predstavnik obalne straže pa je sporočil, da so našli tudi črno skrinjico s podrobnostmi potovanja.

Na ladji je bilo 4229 ljudi, od tega okoli 3000 potnikov, večinoma turistov iz Italije, Nemčije in Francije. Veliko večino so rešili, še vedno pa jih po zadnjih podatkih pogrešajo 17, so sporočile toskanske oblasti. Kot piše ameriška tiskovna agencija AP, je med pogrešanimi 11 potnikov in šest članov posadke. Danes dopoldne je bila številka pogrešanih precej višja, in sicer med 40 in 60. Ranjenih je medtem 42 ljudi, od tega dva huje, 26 pa jih je že zapustilo bolnišnico.

Nazadnje so reševalci sporočili, da so v potopljenem zadnjem delu ladje popoldne našli še dve trupli.

Foto: Reuters

Francesco Paolillo iz obalne stražo je povedal, da je plovilo naletelo na "oviro“, s čimer se je na trupu pojavila razpoka. Voda je začela vdirati, kapitan pa je po njegovih besedah nato skušal ladjo usmeriti proti plitvinam, bližje majhnega pristanišča v Gigliu, da bi omogočil lažjo evakuacijo.

Ko se je kapitan zavedel resnosti situacije, naj bi zaukazal evakuacijo. V le dveh urah se je ladja nagnila za 20 stopinj, zato spuščanje reševalnih čolnov ni bilo več mogoče. Namesto tega je pet helikopterjev dvignilo zadnjih 50 potnikov, ki so se nahajali na krovu.

Vodja preiskave tožilec Francesco Verusio je potrdil, da ladja ni plula po pravi poti, in da je za to prav tako odgovoren kapitan. Preiskujejo pa tudi morebitno odgovornost drugih. Glede morebitne slabe usposobljenosti posadke pa je dejal, da predvsem sistem poveljevanja ni deloval tako, kot bi moral.

Preživele iščejo potapljači in jamarji

Reševalci so iskanje preživelih nadaljevali vso noč, pomagali pa so jim tudi potapljači in specializirani jamarji. Iskanje nadaljujejo tudi danes. Potem ko so davi iz notranjosti ladje slišali glasove, so rešili še moškega, člana posadke, ki se dobro počuti. Po poročanju medijev naj bi imel zlomljeno nogo.

Preživele so reševalci prepeljali v bližnje pristaniško mestece Santo Stefano, kjer so preverili njihovo identiteto in sestavili seznam preživelih in pogrešanih. Objavili so tudi seznam števila potnikov po narodni pripadnosti. Na ladji je bilo v času nesreče 3126 potnikov iz 65 različnih držav, med njimi pa ni bilo državljanov Slovenije.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po njim dostopnih informacijah med žrtvami ali poškodovanimi potniki nasedle ladje ni slovenskih državljanov. Niti turistične agencije po navedbah MZZ nimajo podatkov, da bi bili med potniki na tem križarjenju slovenski državljani.

Črna skrinjica je že v rokah preiskovalcev (Foto: Reuters).

Po poročanju AFP je bilo 989 potnikov Italijanov, 569 je bilo Nemcev, 462 pa Francozov. Prav tako je bilo na ladji med drugim po več kot sto Špancev, Američanov, Hrvatov in Rusov, 74 Avstrijcev, 60 Švicarjev, po 46 Brazilcev in Japoncev. Poleg tega je bilo na ladji v času nesreče 1013 članov posadke, prav tako različnih narodnosti.

Na krovu tudi več hrvaških državljanov

Na križarjenje so se odpravile tudi družine Šiljeg, Makovac in Turković iz Umaga in Savudrije, poroča iPress. Skupno naj bi bilo na krovu kar 120 hrvaških državljanov, informacije o točnem številu hrvaških potnikov pa zaenkrat še niso potrjene. Hrvaški mediji poročajo, da nihče izmed članov omenjenih treh družin ni poškodovan in da so se že uspešno izkrcali iz ladje. Dobro naj bi jo odnesli tudi ostali hrvaški potniki.

Eden izmed hrvaških potnikov je povedal, da je kaos na ladji zavladal nekoliko pred 22. uro, v času večerje. Slišali so glasen pok in takoj zatem se je trup ladje močno nagnil. "Ne znam opisati tega groznega občutka," je njegove besede navedel iPress. Dodal je, da se je sirena za nevarnost oglasila 45 minut po tem, ko se je ladja prvič nagnila. Po tem naj bi se vsi potniki pognali k reševalnim čolnom.

Potnik je poudaril, da so imeli srečo, da so prišli do čolna, ki jih je odpeljal na majhen otok. Sodeč po njegovem pripovedovanju namreč, naj bi bilo čolnov na krovu premalo, zaradi česar so ljudje skali v morje, da bi se rešili.

Na otoku so več kot tri ure čakali na pomoč. Okoli 7. ure zjutraj so jih s trajektom prepeljali na kopno, jim dali hrano in toplo pijačo ter jih namestili v dom. Okoli 12. ure so bili že na parkirišču na katerem so pustili svoje avtomobile. Glavni problem sedaj predstavljajo dokumenti, ki jih nimajo in brez katerih se ne morejo vrniti domov. Ena izmed potnic je izjavila, da lahko samo čakajo, a da je važno samo to, da so živi.

Na boku zija ogromna razpoka

Ladja se je devet ur po nesreči nagnila za 80 stopinj, na njenem boku pa zija 70-metrska razpoka. V zvezi z evakuacijo so se sicer pojavile številne kritike, češ da osebje ladje ni bilo ustrezno pripravljeno nanjo. Nekateri potniki pripovedujejo, da je člane posadke zajela panika in niso bili sposobni pomagati potnikom.

Ladja je bila na križarjenju po zahodnem Sredozemlju. Izplula je iz pristanišča Savona blizu Genove, na poti pa naj bi se ustavila še v Civitavecchii, Palermu, Cagliariju, Palmi de Mallorca, Barceloni in Marseilleu. V italijanski ladjarski družbi Costa Crociere, v lasti katere je ladja, so dogodek označili za tragedijo in napovedali, da bodo temeljito preiskali vzrok nesreče.

Costa Concordia je bila zgrajena leta 2006 in je po navedbah družbe Costa Crociere trenutno med največjimi ladjami za križarjenje na svetu. Ima 1500 kabin, v katerih je prostora za 3780 potnikov. Dolga je 290 metrov in široka okoli 40 metrov, ima pa 17 palub, na katerih je med drugim pet restavracij, gledališče, kino in več klubov in diskotek.