Kot je pojasnil okrožni državni tožilec Boris Marčič, je bila zahteva za preiskavo vložena zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, dajanja daril za nezakonito posredovanje in zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Kdo so ovadeni, na tožilstvu niso sporočili.

Mestna občina Maribor je pred časom Srbski pravoslavni cerkveni občini Maribor prodala zemljišče na križišču Titove in Ptujske ceste, kjer naj bi nastala bodoča pravoslavna cerkev. Zemljišče so prodajali na javni dražbi, zanj iztržili okoli 180.00 evrov, kar pa je očitno po mnenju kriminalistov premalo. S poslom zaradi domnevno "tihe" izvedbe dražbe, na kateri so bili pravoslavci edini ponudnik, bi lahko bila občina po neuradnih podatkih oškodovana tudi za pol milijona evrov.

Kangler je sicer že na torkovi novinarski konferenci, na kateri je pojasnil stvari okoli že padlega postopka zoper njega v zadevi Dom pod gorco, ter skoraj ustavljenega postopka v zadevi Toplarna, napovedal, da v dneh pred odprtjem Evropske prestolnice kulture (EPK) pričakuje tudi omenjeno ovadbo, saj se mu kaj takega vselej zgodi ob tovrstnih pomembnih dogodkih, kar po njegovem ni naključje.

Nedolžnost bo dokazal na sodišču

"Svojo nedolžnost na sodišču bom dokazal, opozarjam pa slovensko družbo, da že lep čas vladajo dvojni kriteriji v tej državi, ki preveč smrdijo na politiko," je v ponedeljek dejal Kangler. Kot je že takrat napovedal, so ga namreč kriminalisti kazensko ovadili tudi za domnevno zlorabo svojega položaja, ker je mestnemu svetu predlagal, da potrdi prodajo stvarnega premoženja, torej zemljišča za pravoslavno cerkev.

"To zemljišče smo prodali na dražbi, kjer je lahko sodeloval vsak. Kriminalisti mi očitajo, da sem v zameno, ker sem to predlagal mestnemu svetu in je ta moj predlog sprejel, pravoslavci pa so se edini prijavili na dražbi, prejel srbske glasove na volitvah. Zoran Janković je ljubljanskemu mestnemu svetu za častnega občana predlagal Janeza Stanovnika, ki je tega istega župana na parlamentarnih volitvah javno podprl," je takrat dejal mariborski župan in se vprašal, v čem je razlika med njim in "gospodom iz Ljubljane" oziroma med enim in drugim predlogom.

Ob tem so danes iz Doma pod gorco sporočili, da je v zvezi z njihovim primerom po ustavitvi kazenskega pregona zoper Kanglerja in prokuristke Tanje Vindiš Furman zaradi domnevnih nepravilnosti pri ustanavljanju družbe, ustavljen tudi postopek zoper Vindiš Furmanovo, nekdanjo direktorico Ireno Hedl in že pokojnega nekdanjega predsednika nadzornega sveta Aleša Škofa zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti.