Dokument, ki je bil do objave v hrvaškem tedniku Forumjavnosti nepoznan, so napisali v sodelovanju z Norveškim inštitutom za raziskovanje voda (NIVA) in Inštitutom Ruđer Bošković (IRB), za raziskavo pa so se odločili na podlagi podatkov in merjenja kemijskega onesnaženja v vodah Save v letih 2006, 2007 in 2008, IRB pa je podatke pridobival vse od meje s Slovenijo pa do kraja Sisak.

Na območju, kjer so v bližini farmacevtske tovarne, so potrdili, da je v odpadnih vodah hrvaške prestolnice in v Savi stanje podobno kot v velikih mestih zahodne Evrope in ZDA. Z eno pomembno razliko - trima makrolidnimi antibiotiki. Za mnenje so v Forumu vprašali vodjo hrvaškega zavoda za toksikologijo, ki jih je povedal, da antibiotiki v Savi ne predstavljajo neposredne nevarnosti za zdravje ljudi.

"Glavna težava je, da se ustvarjajo bakterije, ki so odporne na antibiotike,“ je dejal. Dolga izpostavljenost bakterij antibiotikom v naravi lahko pripelje do razvoja superbakterij, proti katerim bi bili določeni antibiotiki nemočni, zaradi česar bi bila izpostavljenost ljudi nevarna njihovemu zdravju.

Visoka koncentracija antibiotikov v Savi, tako strokovnjaki, ne more biti posledica izpustov zagrebških odpadnih voda oziroma odpadnih zdravil Zagrebčanov, ampak gre za "pomemben vpliv proizvodnih pogonov, postavljenih nekaj kilometrov iz Zagreba“, kakor so zapisali.

In čeprav dokument poimensko ne navaja nobene od tovarn, je v bližini tovarna Pliva.