Medved Rožnik je postal znan javnosti, ker je v letu 2009 prepotoval velik del Slovenije in del Hrvaške, med drugim pa je hlačal tudi po ljubljanskem Rožniku. Kazal je znake neobičajnega obnašanja in številni prebivalci Slovenije so ga videvali tudi podnevi.

Konec maja 2009 je prečkal mejo z Avstrijo, kjer so njegovo gibanje spremljali tudi avstrijski strokovnjaki. Signal z njegove ovratnice GSM/GPS , ki jo je nosil, je 1. junija lani izginil in ga od takrat dalje ni bilo moč več zaznati, prav tako pa medveda, ki so ga ljudje prej dnevno videvali, od takrat ni videl nihče več.

Njegovo truplo, zavito v odejo, so kmalu nato odkrili pri Solčavi, analiza na terenu pa je pokazala, da je bil medved ustreljen. Truplo je bilo brez kože, medvedu pa so odstranili tudi glavo skupaj z ovratnico in šape s kremplji. Policija je storilca iskala več mesecev, nazadnje pa prijela danes oproščenega lovca.

Številni dokazi za krivdo obtoženca

Kot je danes pred sodiščem zatrdil tožilec Franz Simmerstatter, so številni dokazi "kot kamenčki v mozaiku podali sliko, da je bil obtoženi storilec in da ga je treba obsoditi".

Obtoženec je trdil, da je bil na večer kaznivega dejanja v Celovcu, kar pa glede na podatke o telefonskih klicih ne drži. Prav tako so štiri priče zatrdile, da so slišale strel iz smeri obtoženega. Tudi odeja, v kateri je storilec v Logarski dolini odvrgel medvedovo truplo, je bila po navedbah prič v lasti obtoženca, je še poudaril tožilec.

Povsem drugačno zgodbo je podal odvetnik obtoženega Maximilian Motschiunig. "Edina napaka obtoženega je bila, da je podal napačno lokacijo, na kateri naj bi se nahajal na domnevno noč zločina. S tem se je želel izogniti vnaprejšnjim obsodbam s strani sorodnika, s katerim je v sporu," je pred sodiščem še dejal odvetnik.

"Grešni kozel za številne zadeve"

"Moj klient je v svoji domači vasi grešni kozel za številne zadeve - nobenega neposrednega dokaza ni, da je bil storilec," je dodal in poudaril, da je najdena odeja, v kateri je bilo medvedovo truplo, "vse kaj drugega kot unikat".

Prav tako po mnenju Motschiuniga ni nobenih dokazov, da je bil medved dejansko ubit 30. maja, ko so nazadnje zaznali signal njegove ovratnice. Kosmatinec bi se namreč po njegovem mnenju lahko nahajal na kaki lokaciji, kjer ni bilo signala. Analiza trupla je ob tem pokazala, da je bila žival, ko so jo 11. junija odkrili, mrtva med sedem do devet dni. To po mnenju odvetnika pomeni, da je bila ubita med 2. in 4. junijem.

Sodnica Michaela Sanin pa je glede razsodbe povedala, da v družini obtoženca vladajo globoka razhajanja, zato pričevanj sorodnikov pred sodiščem ne gre jemati kot bistvena. "Na odeji, v katero je bilo zavito medvedovo truplo, niso našli sledi obtoženca. V celoti ni nobene sklenjene verige dokazov," je dodala. Poudarila je še, da niso nikoli našli medvedovega kožuha, pa tudi številne preiskave DNK niso prinesle obremenilnih dokazov.