Potem ko so pri njih opravili tudi hišne preiskave, je preiskovalni sodnik zanje odredil pripor. Vpletenosti v nečedne posle sta poleg omenjenih obdolžena še nogometaša, 30-letni nekdanji slovenski reprezentant Goran Šukalo, ki trenutno živi v Nemčiji, kjer igra za drugoligaški klub MSV Duisburg, ter 42-letni srbski nogometaš Saša Simić.

Obdolženi naj bi med novembrom 2008 in 19. aprilom lani skupaj z vpletenimi iz Avstrije, ki jih organom pregona ni uspelo identificirati in jih poznajo le po vzdevkih Andi, Manuel in Majk (nekaj "sodelavcev" so imeli tudi v Srbiji), organizirali ilegalne športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem za nogometne tekme.

Časnik še piše, da sta mariborski podjetnik Kosta Turner, ki je domnevni vodja združbe, in njegova desna roka Ivan Vinko sprejemala stave za posamezne tekme, sprejemala denar, izplačevala dobičke in obračunavala izgube ter terjala plačilo obveznosti.

Po navedbah Dela, je Vinko menda skrbel tudi za pridobivanje novih igralcev stav in zagotavljanje denarja za pokrivanje limitov za igranje na stavnicah v tujini, trdi tožilstvo. Turnerjev nečak Vasja Turner je menda sprejemal stavne vloge in vodil evidenco stav na osebnem računalniku, Hajšek pa je domnevno skrbel za novačenje novih igralcev in pridobival denar za pokrivanje limitov, ki so jih postavili njihovi avstrijski "sodelavci" za igranje na stavnicah v tujini.

Vpletenost v afero zanikata

Vsak svojo odločilno vlogo v poslu pa naj bi imela Saša Simić in Goran Šukalo. Kljub temu, da sta vpletenost v nelegalne stave zanikala, je tožilstvo prepričano, da je Goran Šukalo sprejemal stave od svojih soigralcev v Nemčiji in jih sporočal Vasji Turnerju, po prepričanju tožilstva je skrbel za plačilo stav in terjal dolgove. Po izračunih tožilstva je v svojem in v njihovem imenu skupaj vložil 5,5 milijona evrov, Simić pa je domnevno posredoval pri sprejemanju stav na območju Srbije in skrbel za izterjavo dolgov, ki so jih imeli posamezni igralci do Koste Turnerja in Vinka.

Prek avstrijskih "sodelavcev" sta Kosta Turner in Vinko denar delno posredovala stavnicam v tujini, za posredovanje stav pa sta zaračunalava dvoodstotno provizijo, še trdi tožilstvo. Delno sta prejete stave, za katere sta računala, da jih bodo igralci izgubili, zadržala, igralcem pa zaračunala 2,5-odstotno provizijo. Del stav sta od januarja lani sprejemala tudi za stavnico, ki sta jo organizirala sama, s takšnim ravnanjem pa so obdolženci po trditvah tožilstva pridobili 998.903 evre, kolikor znaša provizija od sprejetih stav. V obdobju od novembra 2008 do aretacij so menda skupno sprejeli za 42 milijonov 796.277 evrov stav.

Med vplačevalci stav so se med drugimi pojavila tudi znana nogometna imena Dean Medved, Tadej Kovačič, Dejan Djuranović, Nastja Čeh, Ermin Raković, Rene Mihelič, Sebastijan Simonič in Gregor Židan. Kot piše Delo, jim tožilstvo očita kaznivo dejanje organiziranja denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, ter sodelovanje v hudodelski združbi, katere vodja je bil po prepričanju tožilstva ravno Kosta Turner.

Še brez pravnomočnosti

Ker je obramba zoper obtožnico ugovarjala, o ugovorih pa zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča še ni odločil, obtožba proti "stavniški mafiji" še ni pravnomočna. Na primer v zvezi z obtožbami za kaznivo dejanje organiziranja denarnih verig ter nedovoljenih iger na srečo ter kaznivo dejanje hudodelskega združevanja so se odzvali tudi pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS).

"Nogometna zveza Slovenije ne more komentirati postopkov, ki v zvezi z navedenimi zadevami tečejo pred uradnimi pristojnimi institucijami, vrhovnim tožilstvom in sodišči. V vsakem primeru pa NZS ostro obsoja vsakršna morebitna nelegalna kazniva dejanja, ki so v povezavi z nogometom in ki mečejo slabo luč na nogomet kot športno panogo.," so v izjavi za javnost povedali pri NZS.