Osmakač naj bi razmišljal o terorističnih napadih na vse možne civilne tarče na območju Tampe na Floridi, aretirali pa so ga, potem ko je od agenta FBI kupil orožje in eksploziv ter posnel video z razlago, zakaj je potrebno ubijati "nevernike". Osmakač naj bi bil v svojih naklepih resen, čeprav ne preveč pameten, saj so ga začeli policisti opazovati od trenutka, ko je skušal v trgovini kupiti zastavo teroristične mreže Al Kaide.

Osmakač je septembra 2011 vstopil v trgovino in povprašal po zastavi, lastnik trgovine pa se je nemudoma "spremenil" v policijskega informatorja ter ga celo zaposlil, da bi ga lažje nadziral. Ko je bila njegova želja po napadih že zelo jasna, ga je trgovec povezal z zakrinkanim agentom FBI. Ta naj bi ga skušal še prepričati, naj si premisli, a naj bi mu obtoženi dejal: "Vsi moramo umreti in zakaj ne bi tega storili na islamski način."

Kot je razkrila preiskava, je med razglabljanjem o terorizmu želel napasti vojake, vendar so bili ti zanj preveč zavarovani, zato se je odločil za civilne tarče. Na seznamu je imel napade na nočne lokale, šerifov urad, trgovine in celo mostove. Pri svojih naklepih je bil sam oziroma je mislil, da ima zaveznika v trgovcu in lažnem teroristu, ki je bil v resnici agent FBI.

Osmakač je delal v družinski pekarni, njegov oče Asslam Osmakač pa je lokalnim medijem dejal, da so se problemi s sinom začeli, ko je obiskal Turčijo in menda odkril svojo vero. Vendar pa oče še vedno ne verjame, da je sin terorist oziroma da bi bil pripravljen pobijati ljudi.

Sami Osmakač je bil aretiran že aprila lani, ko se je v Tampi sprl s pripadniki skrajne baptistične cerkve Westboro, znane po demonstracijah na pogrebih vojakov. Pripadniki cerkve so protestirali pred koncertom Lady Gaga. Pri tem je prišlo do pretepa, med drugim pa je tudi Osmakač končal v zaporu.