Dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske (SV) je v iztekajočem se letu 123-krat posredovala pri reševanjih v gorah, 32-krat nudila helikoptersko nujno medicinsko pomoč, šestkrat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi, so sporočili z ministrstva za obrambo. Posadka je prepeljala 169 poškodovanih ali obolelih oseb in letela skupno 216 ur. Število reševalnih akcij in ur naleta v letošnjem letu je v primerjavi z letom 2010 manjše, saj je bilo lani izvedenih 160 reševalnih akcij, pri čemer je posadka naletela 234 ur. Je pa letos dežurna posadka prepeljala osebo več kot leta 2010.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je sicer ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona SV, so na Morsu zapisali v sporočilu za javnost. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je tako po njihovih navedbah na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.

Cena ure reševanja s helikopterjem bell 412 je 2630 evrov. Skupen strošek sodelovanja helikopterja SV v sistemu zaščite, reševanja in pomoči v celotnem letošnjem letu znaša 615.420 evrov, kar je za 22.000 evrov več kot leta 2010. Na Morsu so še opozorili, da v gorah vladajo zimske razmere, zato naj vsi, ki se bodo v prihodnje odpravili na gorske ture, spremljajo opozorila o razmerah in se v gore odpravijo le ustrezno telesno pripravljeni ter opremljeni.