Močno deževje in veter, ki je dosegal hitrost do 140 kilometrov na uro, sta na območju doslej terjala najmanj 33 mrtvih. Oblasti poročajo o močno poplavljenih predelih. Številni domovi so porušeni, močan veter je ruval drevesa, slabo vreme pa je poleg tega močno ohromilo tudi železniški in letalski promet na območju, poročajo tamkajšnji mediji.

Središče rušilnega ciklona je bilo v Indijskem oceanu, 35 kilometrov jugovzhodno od indijskega mesta Pondicherry, so sporočili z indijskega meteorološkega inštituta. Še posebej prizadeto je območje med mestom Cuddalore, kjer je umrlo najmanj 21 ljudi, in zvezno državo Tamil Nadu, od koder zaenkrat poročajo o petih smrtnih žrtvah.

Evakuirali na stotine ljudi

V nacionalnem parku Torres del Paine v Patagoniji na jugu Čila je v torek izbruhnil požar, ki je doslej uničil 1500 hektarjev rastja, evakuirali pa so tudi 400 ljudi, so sporočile oblasti. "Soočeni smo z izjemno nevarnim in kompleksnim požarom zaradi zelo slabih vremenskih razmer, ki se bodo nadaljevale še danes," je dejal notranji minister Rodrigo Hinzpeter.

Teren ovira dostop gasilcev do požara, rastje pa je zelo vnetljivo, je dodal ter poudaril, da je zaradi omenjenih dejavnikov zelo težko napovedati, koliko časa bo potrebno za vzpostavitev nadzora nad požarom. Požar je izbruhnil v torek blizu ene od številnih pohodniških poti v nacionalnem parku, zaradi česar po besedah ministra obstaja velika verjetnost, da ga je povzročil človek.

Z ognjenimi zublji se bori 110 čilskih gasilcev in gozdnih čuvajev ob pomoči kolegov iz sosednje Argentine. Danes naj bi jim v pomoč poslali še helikopter in 50 dodatnih gasilcev, poroča AFP. V nacionalnem parku Torres del Paine so številni ledeniki in gorska jezera, gozdovi ter za Patagonijo značilne stepe. Zaradi izjemnih naravnih lepot ga vsako leto obišče na tisoče turistov z vsega sveta.