Požar je na 11.740-tonski podmornici izbruhnil, ko je bil Jekaterinburg na popravilu v pristanišču. Zagoreli so leseni deli doka, ogenj pa se je nato hitro razširil na plovilo. Podmornica je kljub obsežnemu gašenju gorela vso noč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruski minister za izredne razmere Sergej Šojgu je nato danes sporočil, da so ogenj pogasili. Kot je še dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass, podmornico zdaj ohlajajo.

V gašenju je bilo poškodovanih devet gasilcev. Po navedbah ruskega ministrstva za izredne razmere so se zastrupili z ogljikovim monoksidom, zaradi česar so jih sedem prepeljali v bolnišnico. Iz podmornice so ob požaru evakuirali večino članov posadke, za zdaj še neznano število pa jih je ostalo v plovilu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Šlo naj bi za vzdrževalce, ki naj bi skrbeli za varnost v podmornici.

Ob tem je poudaril, da ni bilo nevarnosti, da bi se ogenj razširil v notranjost podmornice in da so bile razmere v plovilu tudi v času požara "normalne". V Jekaterinburgu je sicer prostora za do 140 članov posadke. Že pred popravilom so na podmornici izklopili oba jedrska reaktorja, tako da ni bilo nevarnosti uhajanja radioaktivnih snovi. Prav tako so s plovila že prej odstranili orožje - 16 medcelinskih raket ter drugih raket.

Preverjajo količine radioaktivnega sevanja

Kljub temu ruski strokovnjaki redno preverjajo morebitno povečanje radioaktivnega sevanja na in ob podmornici. Za zdaj niso zaznali nevarnosti. Tudi pristojne norveške oblasti so sporočile, da za zdaj niso izmerile povečane radioaktivnosti, da pa razmere v bližnjem pristanišču Rosljakovo pozorno spremljajo, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Je pa guverner norveške province Finnmark za norveški radio NRK povedal, da je nezadovoljen z odzivom ruskih oblasti, saj niso želele dati jasnih informacij o požaru. "Imamo dogovor o izmenjavi informacij v tovrstnih primerih, a doslej z ruske strani nismo dobili še ničesar," je dejal.

Interfax danes poroča, da bi škoda na podmornici utegnila biti tako obsežna, da bo plovilo le še za na odpad. Vendar pa je namestnik ruskega premierja Dmitrij Rogozin poudaril, da bodo Jekaterinburg popravili in ga bo mornarica nato uporabljala naprej. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na prizorišče požara že napotil načelnika generalštaba Nikolaja Makarova in odredil preiskavo, s katero bi ugotovili, kdo je odgovoren za požar, poroča AFP.

Podmornica Jekaterinburg je bila kupljena leta 1985 v času nekdanje Sovjetske zveze. Je del severne flote ruske mornarice, ki je doživela hud udarec avgusta leta 2000, ko je v nesreči jedrske podmornice Kursk umrlo 118 mornarjev.