Po besedah predstavnika prokurdske Stranke za mir in demokracijo (BDP) utegne število žrtev narasti, saj sneg in teren otežujeta iskanje žrtev. Kot navaja prokurdska tiskovna agencija Firat, naj bi bilo smrtnih žrtev 35, med njimi so tudi otroci. Tamkajšnje varnostne sile so sicer potrdile napad, vendar števila žrtev niso želele razkriti.

Oblasti turške province Simak so potrdile, da je bilo ubitih 35 ljudi, en človek pa je bil ranjen. Sporočile so še, da so že uvedle preiskavo napada. Po besedah guvernerja Simaka, Vahdetina Ozkana, so blizu vasi, kjer se je zgodil napad, že uredili krizni center.

Vodja prokurdske turške stranke Mir in demokracija Selahatin Demirtas je napad označil za pokol in poudaril, da so vse žrtve civilisti. V izjavi za javnost je še dejal, da je bila najstarejša žrtev stara 20 let, Kurde pa je pozval, naj kljub napadu ostanejo mirni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozivu navkljub se je približno 2000 ogorčenih Kurdov danes podalo na ulice Carigrada in protestiralo proti napadu. Protestnike je s pomočjo solzivca in vodnih topov razgnala policija. Nekaj demonstrantov, ki so policiste obmetavali s kamni, je tudi aretirala.

Ustaviti pokol Kurdov v Turčiji

Napad je sicer obsodila tudi PKK, ki je pozvala svet, naj pomaga ustaviti pokol Kurdov v Turčiji. Obsodila ga je tudi vladajoča turška Stranka za pravičnost in razvoj (AKP).

"Po prvih podatkih je šlo za tihotapce in ne za teroriste," je v izjavi za javnost dejal podpredsednik AKP Hüseyin Celik in pritrdil lokalnim oblastem, ki trdijo, da so žrtve napada tihotapci cigaret, ki so delovali na območju turško-iraške meje.

"V imenu svoje stranke želim izraziti naše ogorčenje in užaloščenost nad smrtjo 35 sodržavljanov," je dodal Celik in zagotovil, da "če je prišlo do napake ... incidenta ne bomo pometli pod preprogo. Turčija je pravna država". Celik je tudi namignil, da je bil napad najverjetneje ponesrečena vojaška operacija, poroča AFP.

Turška vlada se na incident še ni odzvala.

Bombardirali neposeljeno območje

V generalštabu turške vojske pa po drugi strani poudarjajo, da so letala bombardirala neposeljeno območje v Iraku, ki ga "običajno uporabljajo" kurdski uporniki za svoje oporišče.

Turška vojska je oktobra sprožila vojaško operacijo proti kurdskim upornikom, potem ko je bilo v napadu ubitih 24 turških vojakov. To je bil najhujši napad na turško vojsko od leta 1993, ko so uporniki ubili 33 neoboroženih vojakov.

V turški operaciji po omenjenem napadu PKK je bilo ubitih 36 kurdskih upornikov v dolini Kazan v provinci Hakari v bližini iraške meje.

PKK, ki je za Turčijo in večji del mednarodne skupnosti teroristična organizacija, se že 27 let bori za neodvisnost Kurdistana. V nasilju je od leta 1984 umrlo že okoli 45.000 ljudi.