V muzeju so sprva opazili, da manjka pet slik, vendar pa so kasneje po besedah Mlakarjeve eno našli v toaletnih prostorih in drugo v zbirkah muzeja. Še vedno pa manjkajo tri oljna platna, in sicer portreti Mileve Zakrajšek, Francke Peterman in neke deklice. Sliko Deklica so sicer ravno letos na razstavi ob stoletnici Groharjeve smrti avtorizirali oz. pripisali temu slikarju, je pojasnila direktorica muzeja.

Mlakarjeva glede na trenutne razmere na trgu škodo ob tatvini slik ocenjuje na dobrih 200.000 evrov. Po njenih besedah utegne miniti več let, lahko tudi deset, preden se bodo slike spet nekje pojavile. "To niso slike za v dnevno sobo, ampak galerijski kosi ali pa za res prave zbiratelje," je povedala. Kljub vsemu pa jih po njeni oceni tatovi ne bodo mogli kar tako prodati.

Varovanje v muzeju je sicer urejeno tako fizično kot z alarmi, vendar pa se ti niso sprožili, je povedala Mlakarjeva, ki meni, da so bili na delu profesionalci.

Po njenih besedah so očitno ciljali samo na Groharja. Kot je pojasnila, so tega slikarja doslej večinoma predstavljali kot "krajinarja", medtem ko gre pri portretih za novo odkrito poglavje Groharjevega umetniškega ustvarjanja. "Ta opus je bil sorazmerno manj znan in tudi neobdelan. In letos smo ga strokovno obdelali, ocenili in mu dali tudi posebno mesto," je še pojasnila direktorica muzeja Jana Mlakar.