Leta 1998 je takrat osemletnega Robbija Middletona neznani storilec v gozdu privezal za drevo, ga polil z vnetljivo snovjo in ga zažgal. Dva tedna prej naj bi dečka isti storilec še spolno zlorabil. Robbie je kljub vsemu uspel pobegniti, a je imel 99 odstotkov telesa opečenega z opeklinami tretje stopnje. Pet mesecev so mu presajali kožo in mu nekako uspeli povrniti vsaj delček življenja. Robbie je 12 let po nesreči zaradi kožnega raka na žalost umrl.

''Naj se nas sliši''

Porota je sedaj odločila, da družina Middleton dobi odškodnino v višini 114 milijard evrov. Kot so povedali porotniki, so tako visoko in pomenljivo vsoto dodelili, ker so hoteli, da se bo njihovo sporočilo slišalo daleč naokoli.

Družina fantka in njihov odvetnik so namreč mnenja, da je fantka najprej spolno zlorabil, nato pa zažgal policiji znani in večkrat na zapor obsojeni Don Wilburn Collins, 26-letnik. Collins je bil leta 2001 že obsojen na zaporno kazen zaradi spolnega napada na otroka in je bil od tedaj naprej vseskozi med zaporom in prostostjo, enkrat celo zato, ker ni dovolil, da se ga zavede kot spolnega prestopnika. Leta 2012 naj bi ga zopet pogojno spustili na svobodo. Družina želi, da ga oblasti tokrat obtožijo umora.

''Zapleten primer''

Odvetnik Collinsa, David Walker, je razložil, da prestopnik takrat ni bil obtožen niti za spolni napad na Robbija niti za njegov umor, ker gre ''za zelo zelo zapleten primer, v katerem dokazi niso bili jasni in niso nedvomno nakazovali na storilca.'' ''Vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo rekli, da le iščemo izgovore, a profesionalci so trdo delali na tem primeru.''
Primer je bil v začetku letošnjega leta ponovno odprt, a je Walker dejal, da bo kakršnakoli aretacija odvisna od ''rezultatov nadaljnje raziskave''.