Sodišče je pritrdilo tožilstvu, da je Voduškova oktobra 2008 v Sarajevu ob povzročitvi prometne nesreče prevozila rdečo luč na semaforju in da je vozila pod vplivom alkohola. V prometni nesreči se je hudo poškodoval drugi udeleženec Nijaz Zorlak. Okrajna sodnica Metka Popivoda je med branjem sodbe omenila številne poškodbe, ki jih je utrpel v nesreči, in sicer različne zlome, raztrganine, krvavitve in udarnine kosti in organov. Poudaril je, da je bil Zorlak določen čas nezmožen za delo, njegova zmožnost za delo pa bo tudi v prihodnje znatno zmanjšana.

Sodnica je po izreku sodbe pojasnila, da pri tako veliki stopnji alkohola - Voduškova naj bi vozila z najmanj 1,75 grama alkohola na kilogram krvi - edina primerna kazen zaporna kazen in da "drugega manevrskega prostora ni". Sodni izvedenec za psihiatrijo Jože Jakopič, ki je svoje ugotovitve predstavil danes, je namreč pojasnil, da je vsak, ki ima v krvi nad 1,3 grama alkohola na kilogram krvi, absolutno nezmožen na vožnjo.

"Za diplomate se zahteva še večje spoštovanje predpisov"

Sodnica je spomnila tudi na to, da je bila Voduškova v BiH diplomatska predstavnica. Za diplomate pa se zahteva še večje spoštovanje predpisov "in obtožena bi se morala tega zavedati".

Okrožna državna tožilka Karmen Erčulj je sicer poleg začasne prepovedi vožnje avtomobila in plačila stroškov za Voduškovo zahtevala leto in pol zapora. Tako Voduškova kot njen zagovornik Janez Koščak sta predlagala oprostilno sodbo.

Voduškova je namreč prepričana, da ji sodijo zaradi pritiska medijev. Po njenih besedah "novinarji obsojajo, kreirajo življenja in skoraj vodijo Slovenijo". Prav tako je danes zatrdila, da ji krvi za ugotavljanje prisotnosti alkohola niso vzeli in da rdeče luči ni prevozila.

Sodnica: Pritiskov medijev in javnosti ni bilo

Sodnica je na te očitke v pojasnilu sodbe odgovorila, da pritiskov medijev in javnosti ni bilo. Prav tako je za "pavšalna natolcevanja" označila ugotovitve obrambe, da so bili vzorci s krvjo za ugotavljanje prisotnosti alkohola zamenjani, saj da za to ni dokazov. Voduškova namreč še vedno vztraja, da krvi ni dala. Odvetnik Voduškove je med postopkom sicer večkrat ponovil, da priče pri Voduškovi znakov opitosti niso opazili, Jakopič pa je danes dejal, ljudje, ki dlje časa uživajo alkohol, nanj postanejo odporni in ne kažejo očitnih znakov alkoholiziranosti.

Po izreku sodbe je Voduškova napovedala pritožbo, še vedno zagovarja stališče, da tožilstvo obtožb ni dokazalo in da ona prometne nesreče ni povzročila, zato se tudi ne počuti odgovorno. Za vožnjo je bila v času nesreče sposobna, saj ni pila alkohola, je zatrdila.

Koščak pa je presenečen nad tem, "da so bili argumenti obrambe v celoti preslišani". Prav tako je presenečen nad predlogom za zaporno kazen in samim izrekom zaporne kazni, saj da bistveno odstopa od ustaljene sodne prakse v podobnih primerih. Po njegovi oceni tudi ni bilo z gotovostjo ugotovljeno, kdo je prevozil rdečo luč.

Prometna nesreča se je zgodila 13. oktobra 2008, le nekaj ur pred obiskom predsednika Danila Türka v BiH. Dogodek je v BiH sprožil številne burne odzive. Voduškovo so zaradi prometne nesreče na ministrstvu za zunanje zadeve poklicali na posvetovanja v Ljubljano, predsednik države Danilo Türk pa jo je nato 19. decembra 2008 odpoklical.