Razsodišče je namreč oktobra ugotovilo kršitev novinarskega kodeksa v primeru Pomorski muzej Sergej Mašera Piran proti Lei Kalc Furlanič. Direktorica muzeja Martina Gamboz je novinarki očitala kršenje kodeksa zaradi prispevka z naslovom Sumi, da je Gambozova poslovala nezakonito, objavljenem 15. junija letos.

Kot so tedaj sporočili iz NČR, se novinarka na obtožbe ni odzvala, vendar pa je razsodišče ugotovilo kršitev prvega člena kodeksa v prvi izjavi, kjer je Kalc Furlaničeva zapisala, da sta "ugotovitvam pritrdila tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in nekdanji predsednik Državne revizijske komisije Aleksij Mužina". Takšna navedba po mnenju razsodišča "ni podkrepljena s citatoma omenjenih niti kako drugače utemeljena".

Kalc Furlaničeva pa opozarja, da NČR njenega dela sploh ni preverjal, saj je ni z osebno vročitvijo obvestil o pritožbi Martine Gamboz. Kot je zapisala novinarka, je takoj, ko se je osebno seznanila z mnenjem, na NČR poslala obrazložitev, v kateri je pojasnila podlago za objavo omenjenega prispevka, a je NČR obrazložitev zavrgel kot prepozno.

Zato po njenem mnenju navedbe NČR o tem, da naj bi kršila kodeks novinarjev, niso resnične in utemeljene ter predstavljajo očiten poseg v njene ustavno varovane osebne pravice, ugled in dobro ime. Zato razmišlja, da bi zaradi protipravnega ravnanja zoper NČR na pristojno sodišče vložila zahtevek za takojšnjo odstranitev mnenja s spletne strani ter zaradi posega v ustavno varovane osebnostne pravice zahtevala odškodnino zoper odgovorne osebe društva oziroma NČR.

Predsednica NČR Ranka Ivelja pa pojasnjuje, da je novinarka zamudila rok za odgovor na obtožbe, pravilnik o delu NČR pa je glede rokov jasen in se ga striktno držijo. Novinarka po njenih besedah tudi lahko vloži predlog za obnovo postopka.