Predstavnik policije zvezne države Jalisco, katere glavno mesto je Guadalajara, je dejal, da so bile žrtve pred umorom zvezane. Policisti so v enem izmed avtomobilov s trupli našli tudi sporočilo mamilarskega kartela, vendar podrobnosti niso želeli razkriti.

Trupla v Guadalajari so odkrili le dan po tem, ko so v mestu Culiacan v zvezni državi Sinaloa našli 16 trupel, zato policija domneva, da je današnje odkritje del "mračnjaške izmenjave sporočil" med mamilarskimi karteli.

V Jaliscu naj bi trčili interesi kartela La Familia iz sosednje zvezne države Michoacan ter kartela Sinaloa iz istoimenske zvezne države, ki ga vodi eden izmed najbolj zloglasnih mehiških mamilarskih baronov Joaquin Guzman, imenovan tudi "El Chapo" (mali).

V Guadalajari se bo sicer ta konec tedna odvil Mednarodni festival knjige, ki je najpomembnejši književniški dogodek v špansko govorečih državah, udeležili pa naj bi se ga številni pisatelji, vključno z Nobelovima nagrajencema za literaturo Mario Vargas Llosa in Herto Muller.