Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je po enournem zaslišanju bivšega premiera povedal, da je Sanader kratko ponovil svojo obrambo v primeru Fimi-media, sicer pa tudi danes ni želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev.

Sanader je po besedah Prodanovića zanikal kazniva dejanja, ki jih navajajo preiskovalci. Sanaderjeva obramba je bila nekoliko krajša glede na to, da gre za sume, ki so nekoliko bolj podrobni in dodelani, kot so bili, preden je bila za kazniva dejanja osumljena HDZ kot pravna oseba, je dejal odvetnik.

Sanaderja sumijo, da je javnim podjetjem in ministrstvom odredil, naj uporabljajo izrecno storitve oglaševalske agencije Fimi-media, preko katere naj bi potem najmanj 13,5 milijona evrov končalo v črnih skladih HDZ in v žepih posameznikov.

Hrvaške oblasti so prejšnji mesec raziskavo razširile tudi na HDZ, ker sumijo, da je na "črnih računih" stranke končalo najmanj 4,3 milijona evrov, ki naj bi jih uporabljali v predvolilnih kampanjah in za dodatna plačila izbranim članom stranke in sodelavcem.

Potem ko so preiskavo razširili na HDZ, so znova zaslišali tudi direktorico Fimi-medie Nevenko Jurak in člana predsedstva HDZ Ivana Jarnjaka, ki je bil generalni sekretar stranke. Prav tako so zaslišali tudi bivšega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ ter tesnega Sanaderjevega sodelavca Ratka Mačka kot tudi pravne zastopnike vladajoče stranke.

Skupno je osumljenih 19 oseb in stranka HDZ, ki so ji blokirali premoženje, da bi država lahko nadomestila svoje izgube, če bo pravnomočna razsodba potrdila odgovornost stranke. Preiskava v primeru Fimi-media poteka že leto in pol.

Na novinarsko vprašanje, ali so preiskovalci uspeli sestaviti mozaik v primeru Fimi-medie, je Prodanović danes odgovoril, da je mozaik protikorupcijskega urada pomanjkljiv.

V četrtek se bo proti Sanaderju nadaljevalo združeno sojenje v primerih korupcije v aferah Hypo banke in Mol, v katerih naj bi sprejel pol milijona evrov nezakonite provizije oziroma deset milijonov evrov podkupnine.