Tožilstvo novinarje obtožuje članstva v medijskem krilu t.i. mreže Ergenekon, ki jo oblasti opisujejo kot oboroženo teroristično organizacijo, ter manipuliranja z javnim mnenjem.

V okviru preiskave delovanja te domnevno skrajne sekularne skupine je osumljenih še okoli 400 ljudi. Poleg novinarjev so med njimi tudi politiki, akademiki in upokojeni vojaški častniki.

Skupina Ergenekon naj bi poskušala leta 2003 prek napadov, ki bi po trditvah tožilstva ustvarili kaos in sprožili vojaški udar, strmoglaviti vlado premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Podporo novinarskim kolegom so ob začetku sojenja v Turčijo prišli izraziti predstavniki več mednarodnih skupin za pravice medijev, ki so turško vlado opozorili, da stopnja medijske svobode služi kot barometer za demokracijo v državi.

Po mnenju kritikov sojenje temelji na šibkih ali izmišljenih dokazih, njegov namen pa je ustrahovati in utišati nasprotnike vlade. Vlada po drugi strani vztraja, da novinarji niso priprti zaradi svojega pisanja, temveč zaradi domnevnih kriminalnih dejavnosti, še piše AP.

Današnja obravnava se je sicer zaključila po štirih urah, saj mora sodišče počakati na razsodbo višjega sodišča glede zamenjave sodnika, ki vodi sojenje. Zahtevo za to je podala obramba, ki trdi, da sodnik ne more biti nepristranski, saj je skupaj z enim od obtožencev kot tožnik vpleten že v nek drug sodni postopek. Sojenje se bo nadaljevalo 26. decembra.