Od januarja do septembra 2011 je na nemških cestah življenje izgubilo 2938 oseb, kar je za 5,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani, navaja nemški statistični urad.

Vsega skupaj je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta v prometnih nesrečah sicer udeleženih 295.000 oseb, ki se vozijo po nemških cestah, kar je 4,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Strokovnjaki menijo, da bi bil lahko vzrok za porast smrtnih žrtvah na nemških cestah lepo vreme, zaradi katerega so - posebej v toplih in suhih mesecih - več ljudi zamikali izleti, kar je prispevalo k povečanju števila avtomobilov na cestah. Število prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo namreč posebej visoko avgusta - 380 in septembra - 395, kar prigovarja tezi analitikov.

Leto 2010 je sicer bilo leto z najmanjšim številom smrtnih žrtev, ki jih je Nemčija na letni ravni zabeležila vse od začetka vodenja statistik. Na nemških cestah je namreč lani umrlo 3648 oseb. Najbolj smrtonosno leto na nemških cestah pa je bilo leto 1970, ko je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 21.332 ljudi.

Od leta 1991 je vse do letos število mrtvih zaradi prometnih nesreč v Nemčiji vseskozi upadalo, še piše dpa.