Policija in vojska proti več tisoč demonstrantom, ki so se danes zbrali na osrednjem kairskem trgu Tahrir občasno uporabi gumijevke in solzivec, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Egiptovsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je v spopadih v Kairu in drugih mestih od sobote umrlo že 22 ljudi. V nasilju, ki je izbruhnilo tudi v Aleksandriji in Suezu, je bilo poleg tega ranjenih več sto ljudi.

Zaradi spopadov je danes odstopil egiptovski minister za kulturo Emad Abu Gazi. Kot je pojasnil po navedbah egiptovske tiskovne agencije Mena, je odstopil iz protesta nad ravnanjem oblasti do protestnikov v zadnjem valu demonstracij.

Demonstranti so nezadovoljni s počasnim izvajanjem reform v Egiptu po padcu režima predsednika Hosnija Mubaraka v začetku leta. Nasprotujejo tudi poskusom vojske, da bi še naprej ohranila nadzor nad civilnimi oblastmi, ter zahtevajo čim hitrejši prenos oblasti z vojske na civilne oblasti.

O incidentu danes poročajo tudi s polotoka Sinaj, kjer je bil v spopadu z islamskimi skrajneži, ki jih sumijo napadov na plinovod, ubit policist, njegov kolega pa je bil ranjen. Spopad je izbruhnil, ko sta policista v mestu El Ariš na severu sinajskega polotoka hotela aretirati več pripadnikov islamističnega gibanja Takfer val Hidžra. Ti so osumljeni napadov na plinovod, ki iz Egipta dobavlja plin Izraelu in Jordaniji, ter na policijske postaje. Po spopadu so osumljenci pobegnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi grozijo, da bodo zasenčili egiptovske parlamentarne volitve, ki se bodo začele čez teden dni. Na njih se zmaga obeta Muslimanski bratovščini oziroma njeni stranski Svoboda in pravičnost, ki nasprotuje smernicam prehodne egiptovske vlade za oblikovanje nove ustave, češ da utrjujejo že tako veliko moč vojske.

Vojska naj bi sicer oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni določen.