Ameriško državno združenje šolskih psihologov pravi, da je pri otrocih med 10. in 19. letom starosti samomor na tretjem mestu med najpogostejšimi vzroki smrti. V kategoriji med 10 in 14 let starosti si lastno življenje vzame en otrok na 100 tisoč, v kategoriji med 15 do 19 let pa je to število že kar 6,9. Samomori se pogosteje pojavljajo pri fantih.

Med vodilnimi razlogi se nahajajo težave v domačem okolju, šoli ali težave s čustvenim zdravjem. Z razlogi za otroške samomore povezujejo tudi samomore in poskuse samomorov staršev ali drugih družinskih članov, travmatične smrti v družini, disfunkcionalne družinske odnose, zlorabe in incest. Poleg tega med vzroke štejejo tudi depresijo in zlorabo opojnih substanc.

V svojih samomorilskih sporočilih so mladostniki našteli težave kot so medosebni odnosi, spletno nadlegovanje, spolno nadlegovanje ali spolno nadlegovanje prek tehnoloških medijev, norčevanje, razpad zvez in nadlegovanje zaradi istospolne usmerjenosti.

Starši pravijo, da je Ashlynn želela, da bi jo šolali doma, da bi se izognila ustrahovanju. Med svarila pa sodijo tudi načrti za samomor, sporočila ali grožnje s samomorom. Otroci lahko tudi razdajo svoje imetje ali opravijo drugačna "zaključna opravila“. Strokovnjaki staršem svetujejo, naj so pozorni na morbidni govor in misli, spremenjene navade prehranjevanja ali spanja ter nenavadne spremembe vedenja. Prav tako opozarjajo starše, da naj bodo do otrok odzivni in naj jih ne obsojajo zaradi težav, ki jih doživljajo.