Če želijo vozniki spet pridobiti vozniško dovoljenje je ena od oblik rehabilitacije obvezna, prostovoljna pa je, če želijo vozniki izbris kazenskih točk. Policija štiri mesece po uvedbi višjih kazni za prometne prekrške ugotavlja, da takšno stanje trenutno ugodno vpliva na zmanjšanje števila hujših posledic prometnih nesreč. Po njihovi statistiki pa je bilo vseeno od začetka julija do konca oktobra 1.600 nesreč z materialno škodo več kot v istem obdobju lani.

Od začetka julija do konca oktobra je v napačno smer vozilo 14 voznikov, v istem obdobju lani pa 42. Kazen je takojšnji odvzem vozniškega dovoljenja in 1200 evrov. V zadnjih štirih mesecih je bilo prometnih nesreč s smrtnim izidom 46, v istem obdobju lani pa 54. V primerjavi z lanskim obdobjem je bilo tudi 374 manj nesreč s telesnimi poškodbami.

Po pisanju brezplačnika, so prometni policisti od julija do novembra pri 2.103 voznikih ugotovili več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar pomeni takojšen odvzem vozniškega dovoljenja. Na ministrstvu za pravosodje sicer ne vodijo statistike za posamezne mesece, znan pa je podatek, da je do sredine oktobra letos dovoljenje za vožnjo izgubilo 1.929 voznikov. Policija je za Žurnal24 pojasnila, da so razlike v številu zato, ker določeni vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, dovoljenja sploh nimajo. Zaradi alkohola je vozniški izpit sicer izgubilo 1.543, zaradi prevelike hitrosti 110, zaradi mamil pa 276 voznikov.