Omenjeni podatki so neuradni, saj se številke lahko pozneje, ko bodo vsi podatki vnešeni v bazo, nekoliko spremenijo, so še pojasnili na policiji. Tovrstnih podatkov namreč ne zbirajo po dnevih, jih pa bodo zbrali za čas akcije Šofer 0,0 - trezna odločitev, ki je potekala od 7. do 14. novembra, torej do danes.

V okviru omenjene akcije so policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. V petek, 11. novembra, so na območju Policijske uprave (PU) Maribor z alkotestom preizkusili 1047 voznikov motornih vozil. 26 jih je imelo v organizmu večjo koncentracijo alkohola od dovoljene, deset pa jih je bilo pridržanih. Najvišjo koncentracijo, 1,16 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, so izmerili 53-letni voznici na Pragerskem, so sporočili s PU Maribor.

Istega dne so poostreni nadzor izvedli tudi na PU Nova Gorica. Ustavili in kontrolirali so 107 voznikov, 79 tudi z alkotestom. Sedem voznikov je imelo koncentracijo alkohola v organizmu višjo od dovoljene, trije so bili zato tudi pridržani. Najvišja ugotovljena stopnja alkoholiziranosti v omenjenem nadzoru je bila 0,66 miligrama alkohola v litru izdihanem zraku, so sporočili s PU Nova Gorica.

Več kot 270 preizkusov alkoholiziranosti

Ves konec tedna so novogoriški policisti skupno sicer odredili in opravili 274 preizkusov alkoholiziranosti. Dvanajst voznikov je imelo stopnjo alkohola v izdihanem zraku višjo od dovoljene, sedem pa jih je bilo pridržanih do streznitve. Gorenjski policisti so minuli konec tedna zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali 12 voznikov. Dva voznika sta bila udeležena tudi v prometni nesreči, so sporočili s PU Kranj.

Po podatkih na spletnih straneh policije je bilo v noči na soboto zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržanih 43 voznikov, enajstim pa so zasegli vozilo. V noči na nedeljo je bilo do streznitve pridržanih 24 voznikov, od tega pet v Ljubljani, po štirje v Kranju, Novem mestu in Murski Soboti, trije v Celju, dva v Mariboru, po en pa v Kopru in Novi gorici. V noči na ponedeljek pa so zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali tri voznike.

Hrvaški policisti pospešeno pisali kazni

Hrvaški policisti so v času martinovanja med več kot 11.000 vozniki, kolikor so jih preverili, zalotili 1059 voznikov pod vplivom alkohola. Najbolj vinjeni voznik je imel v krvi 3,04 promila alkohola, ujeli pa so ga na območju Varaždina, je danes sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. V policijski operaciji Martinovanje 2011 so preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola oziroma mamil ter merili hitrost. Od minulega petka do nedelje so preverili 11.151 voznikov.

Ob več kot tisoč vinjenih so ujeli tudi 14 voznikov, pri katerih je test pokazal prisotnost mamil, najhitrejši voznik v njihovi evidenci pa je drvel 230 kilometrov na uro, in sicer na območju Like. Minuli vikend je sicer na hrvaških cestah po navedbah policije umrla ena oseba, 99 ljudi pa je bilo v prometnih nesrečah lažje ali težje poškodovanih.

Na Hrvaškem voznikom dovoljujejo do 0,5 promila alkohola v krvi, če ne storijo nobenega prekrška ali kaznivega dejanja v prometu. Največ vinjenih voznikov ali nekaj manj kot polovica tistih, ki so jih ujeli prejšnji konec tedna, je imelo med 0,51 in 1,00 promila alkohola v krvi. A zaskrbljujoče je, da so pri skoraj 200 voznikih namerili več kot 1,51 promila alkohola, opozarja policija. Večinoma so popivali mlajši vozniki, stari med 18 in 30 let, ki jih je bila tretjina.

Sodniku za prekrške je policija posredovala nekaj manj kot 6000 prijav, skoraj četrtino zaradi prevelike hitrosti, vsak deseti voznik ni bil pripet z varnostnim pasom, več kot 200 jih ni imelo veljavnih dokumentov ali tehnično brezhibnih vozil, približno sto pa je vozilo avtomobil, ne da bi izpolnjevali za to potrebne pogoje.