Direktor Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV) Andrej Stritar je za STA pojasnil, da mreža za zgodnje obveščanje sicer opravlja grobe meritve. Podrobnejša informacija o morebitnih koncentracijah tega izotopa v ozračju nad Slovenijo bo znana v ponedeljek, ko bo zaključena danes začeta izredna meritev s filtriranjem velike količine zraka.

Kot poudarja Stritar, je uganka le to, od kod se je radioaktivni izotop jod 131 pojavil. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je namreč sporočila, da radioaktivna snov ne izvira iz japonske jedrske elektrarne v Fukušimi, kjer je marca po potresu in uničujočem cunamiju prišlo do nesreče.

Kot so ob tem zapisali v upravi, jod 131 nastaja v jedrskih reaktorjih in se lahko sprosti v ozračje v primeru nesreče. "Toda v takem primeru bi v ozračju hkrati zaznali tudi druge radioaktivne izotope, o čemer pa kolegi iz drugih držav ne poročajo," so zapisali. Jod 131 se uporablja tudi v medicini, in sicer predvsem za zdravljenje rakavih obolenj.

V upravi še pojasnjujejo, da je izotop jod 131 kratkoživ, saj ima razpolovno dobo okoli osem dni. To pomeni, da bo v nekaj tednih praktično izginil iz okolja sam od sebe. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so ljudje na čezatlantskih letih izpostavljeni radioaktivnemu sevanju, ki je 40.000-krat večje od tega, ki so ga izmerili pred dnevi.