K sojenju, ki se je začelo z zamudo, so policisti iz pripora v mariborskem zaporu privedli očeta deklice. Pred sodiščem mu je z mirnim protestom podporo izražala skupina ljudi. Protest so organizirali aktivisti Svetovalnice Akcija!, ki so protestirali v majicah z napisi Dost mamo!. Nekateri so pri tem imeli obraz pokrit z maskami.

Za javnost sojenja se je na začetku obravnave zavzela zagovornica dekličine mame, odvetnica Irma Pavlinič Krebs, ki je menila, da bi zaprtje sojenja koristilo le temu, da bi deklico še naprej skrivali. V obrazložitvi še pred zaprtjem sojenja za javnost je povedala, da mati deklice ni videla že leto dni in da je s tem, ko sama doslej ni nastopala v javnosti, ščitila svojo in identiteto deklice.

Po besedah Pavlinič Krebsove se je mati odločila, da bo odslej nastopala v javnosti. Dejala je tudi, da je javnost na strani očeta, ki identiteto deklice razkriva že leto dni.

Po zaključku današnje peturne obravnave, v kateri je bilo zaslišanih šest od desetih vabljenih prič, pa je Pavlinič Krebsova povedala še, da bodo predvidoma v ponedeljek javnosti povedali vse, kar javnost "ta trenutek mora vedeti", in prosili policijo za intenzivno delo. Po oceni matere je namreč vse, kar se z deklico dogaja, v dekličino veliko škodo. Drugih izjav zaradi tajnosti sojenja Pavlinič Krebsova ni želela dati, prav tako ni dajal izjav očetov zagovornik Iztok Drozdek.

Tudi tožilka Silva Cepec po zaključku današnje obravnave ni želela razkriti, kolikšno kazen zahteva za obtoženega. Obravnava je bila prekinjena za nedoločen čas.

Spomnimo...

Aktivisti Svetovalnice Akcija!, ki v javnosti zastopajo interese očeta, vseskozi zahtevajo odpravo pripora za očeta deklice, ki je v priporu v Mariboru od 23. junija letos, in opozarjajo na po njihovem še odprta vprašanja, povezana z domnevno spolno zlorabo deklice s strani dedka po mamini strani.

Kriminalistično preiskavo iskanja pogrešane deklice, ki že mesece pred izginotjem ni več obiskovala vrtca, njena mama pa je bila z njo nazadnje v stiku pred več kot letom dni, usmerja Okrožno državno tožilstvo iz Slovenj Gradca. Slednje je, kot je znano, 18. maja letos tudi zavrglo kazenski ovadbi, ki ju je zaradi domnevne spolne zlorabe deklice zoper njeno mamo in maminega očeta podal dekličin oče.

Kot so pred dnevi za STA pojasnili na Policijski upravi Celje, so aktivnosti policije intenzivno usmerjene v iskanje pogrešane deklice. V okviru preiskave so kriminalisti in policisti od njenega izginotja opravili okoli 130 razgovorov in okoli 40 dodatnih poizvedb.