Aktivnosti, ki bodo trajale ta teden, sodijo v sklop drugega dela akcije 0,0 šofer - trezna odločitev. Ob tej priložnosti bodo v petek na Šmarski cesti pripravili preventivno akcijo, med katero bodo udeležence v prometu seznanjali z nevarnostmi, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola.

Po podatkih koprske PU so v letošnjih prvih devetih mesecih na tem območju obravnavali 1639 prometnih nesreč, kar je za 25 odstotkov več nesreč kot v enakem obdobju lani. V teh prometnih nesrečah je deset ljudi umrlo, 77 se jih je hudo poškodovalo, 422 pa lažje. V 166 primerih prometnih nesreč so policisti pri udeležencih ugotovili alkoholiziranost (v 153 primerih so bili alkoholizirani povzročitelji), kar presega petletno povprečje. V takih prometnih nesrečah so umrli trije ljudje.

V istem obdobju so policisti na območju PU Koper zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil pridržali kar 386 voznikov, sicer pa je bilo opravljenih 12.991 alkotestov.

Statistika tudi kaže, da je alkohol kot sekundarni vzrok za prometne nesreče najpogosteje povezan z napačno smerjo vožnje ali neprilagojeno hitrostjo. Povprečna stopnja alkoholiziranih povzročiteljev je 1,50 grama alkohola na kg krvi. Porast prometnih nesreč so opazili na lokalnih cestah, kjer so posledice nesreče lahko zelo hude.

Severnoprimorski policisti pa medtem opozarjajo na ogroženost peščev v prometu. Kot so namreč zapisali na PU Nova Gorica, so pešci zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil pogosto žrtve nesreč, varnost pešcev pa se jeseni sploh poslabša s poslabšanjem vremenskih razmer. Pogosto je prav neprilagojena hitrost glede na razmere vzrok za prometne nesreče, v katerih so udeleženi pešci.

Vendar se nesreče dogajajo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev, še dodajajo na policiji. Policisti so zato oktobra že izvedli preventivno akcijo, a kljub temu ponovno posredujejo nekaj opozoril.

Pešci naj po navodilih policije poskrbijo, da bodo v prometu vidni, naj upoštevajo prometne predpise, predvsem glede hoje po pločniku oz. levem robu in prečkanju ceste na označenih prehodih. Prav tako naj pešci vedno spremljajo dogajanje v prometu, k temu pa spada tudi predvidevanje ravnanj drugih v prometu.

Vozniki naj pešcem odstopijo prednost na prehodih, hitrost naj bo prilagojena, posebna previdnost pa je potrebna na območjih, kjer je pešcev več, denimo v okolici šol.

Na območju PU Nova Gorica se je od januarja do oktobra zgodilo 778 prometnih nesreč, od tega 22 takih, v katerih so bili udeleženci pešci. V njih je umrlo devet ljudi, lani v istem obdobju pa šest. Nihče od letos umrlih v prometnih nesrečah pa ni bil pešec.