ZDA so v začetku oktobra po lastnih navedbah preprečile atentat na veleposlanika Savdske Arabije v Washingtonu Adela al Džubeirja, v katerega naj bi bila vpletena tudi agenta iranske vlade. Po ocenah ameriških oblasti so zaroto "skovali, financirali in vodili iz Irana", kar pa so v Teheranu zanikali in ocenili, da gre za novo ameriško gonjo proti tej islamski republiki.

Ameriške oblasti so za glavna osumljenca za neuspeli atentat označili nekdanjega preprodajalca starih avtomobilov z ameriškim in iranskim potnim listom Mansora Arbabsiara in člana iranskih elitnih vladnih enot Kuds Golama Šakurija. Prvi je že v ameriškem priporu, Šakuri pa naj bi se skrival v Iranu.

Iransko predstavništvo pri Združenih narodih je v petek v pismu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu zapisalo, da je eden od osumljencev "član organizacije Mudžahedin Halk". Imena ni navedlo, a po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi šlo za Golama Šakurija.

Informacija po navedbah iz iranskega pisma dokazuje, da "ameriške trditve o vpletenosti iranske vlade v domnevno zaroto ne mejijo na resničnost".

Organizacija Mudžahedin Halk je drugo ime za Mudžahide ljudstva, ki je glavna iranska oborožena skupina v izgnanstvu.