Po poročanju lokalnih medijev naj bi Alfonso Cano umrl v petkovem letalskem napadu kolumbijske vojske v bližini vasi Chirriadero v okrožju Miranda. "Vojska je tako dosegla enega od svojih najpomembnejših ciljev," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja lokalnih oblasti Alberto Gonzales Mosquera.

Alfonso Cano se je na čelo Farca povzpel marca 2008, potem ko je bil ubit ustanovitelj teh sil Manuel Marulanda Velez. Farc je najstarejša in največja gverilska skupina v Kolumbiji, ki naj bi štela okoli 8000 pripadnikov. Vse od ustanovitve leta 1964 nasprotuje vladi, sredi 80. let pa je začela tudi z ugrabitvami in zajetji talcev.

Leta 2008 je Farc doživel hud udarec, saj je bil poleg ustanovitelja Veleza ubit tudi njihov drugi najpomembnejši človek Raul Reyes. Pri tem je prišlo tudi do diplomatskega spora med Kolumbijo in Ekvadorjem. Septembra lani pa so kolumbijske vladne sile ubile še vodjo vojaških operacij upornikov Jorgeja Bricena Suareza Rojasa.

Alfonso Cano je bil znan po tem, da se je poleg oboroženih akcij zavzemal tudi za pogajanja z vlado. A ta je v zadnjih letih močno zaostrila svoje ukrepe zoper upornike.