Kot je dejal Munda, so slovenskega državljana, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, pred tednom dni privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj potem odredil pripor.

Kriminalisti so namreč ugotovili, da je 41-letni moški v času pred 21. avgustom, ko je prišlo do eksplozije stanovanjske hiše, napeljal tri hrvaške državljane, da so ob njegovi pomoči vlomili v stanovanjski objekt in ga polili z vnetljivo tekočino. Eksplozija je povzročila uničenje stanovanjske hiše, v kateri je slovenski državljan prebival s svojo družino.

Kaznivo dejanje je bilo po besedah Munde storjeno z namenom pridobitve večje premoženjske koristi v višini najmanj 200.000 evrov na škodo ene od zavarovalnic. Osumljeni 41-letnik je namreč februarja letos stanovanjsko hišo zavaroval za 300.000 evrov, dan po opravljenem ogledu kraja kaznivega dejanja pa je podal prijavo škode na nepremičnini.

Munda ocenjuje, da hrvaški državljani omenjenega kaznivega dejanja brez aktivne pomoči slovenskega državljana sploh ne bi mogli izvršiti.

Pri ogledu kraja kaznivega dejanja so kriminalisti našli 30-letnega državljana Hrvaške, ki je bil v eksploziji hudo telesno poškodovan in je še vedno na zdravljenju v mariborski bolnišnici. Z njim so kriminalisti doslej opravili le osnovni policijski pogovor.

Po pojasnilih Munde so osumljenci stanovanjsko hišo popisali z zapisi, iz katerih je izhajalo rasno sovraštvo. Med preiskavo pa je bilo ugotovljeno, da ne gre za rasno sovraštvo, ampak za zavajanje preiskovalcev.

Ker sta dva hrvaška državljana po izvršitvi kaznivega dejanja pobegnila na Hrvaško in sta še vedno na begu, so pri preiskavi aktivno sodelovali tudi delavci hrvaške kriminalistične policije in tožilstva iz Pulja. Munda je še dodal, da preiskava še ni končana oz. se nadaljuje.