Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je namreč začelo sojenje novinarki Anji Zupanc, novinarju Bojanu Travnu in televizijski postaji Kanal A, ki so o tegobah nesrečne deklice obširno poročali. S tem pa naj bi kršili tajnost postopka, ker so objavili osebne podatke otroka in druge informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati identiteto otroka, ki je bil udeleženec v sodnem postopku. Sporna sta televizijska prispevka izpred slabih treh let, v katerih je televizija v informativni oddaji Svet na Kanalu A objavila poročilo o tegobah mladoletne Anje S., ki je bila takrat stara 14 let.

Iz prispevkov bi bilo mogoče prepoznati identiteto

Tožilstvo v obtožnem predlogu navaja, da sta Anja Zupanc, ki je prispevek pripravila, in Bojan Traven kot tedanji odgovorni urednik informativnega in športnega programa na Kanalu A omenjeno kaznivo dejanje zagrešila v prispevkih z naslovom Trpljenje mladoletne Anje, ki je bil objavljen 19. decembra 2008, in Primer mladoletne Anje, ki so ga gledalci lahko videli 2. januarja 2009. "V prvem prispevku sta bila objavljena ime in starost otroka, ime in priimek matere otroka, ki je bila v prispevku tudi prikazana, poleg tega pa je bilo navedeno tudi, kje se je otrok nahajal. V drugem prispevku je bilo navedeno, da primer obravnava sodišče v Murski Soboti, spremljalo se je otrokovo gibanje, saj je bilo navedeno, da je deklica božično-novoletne praznike preživela pri mami v Prekmurju, prikazana pa je bila tudi mati otroka, ki je komunicirala z novinarko. V obeh prispevkih so bile za povrh prikazane razne listine, ki so bile poimenovane Anjina pisma, pri tem pa je bil prikazan podroben posnetek ene izmed listin, kjer je razviden tudi zapis dekličinega priimka ter kraj in datum zapisa," v obtožnem predlogu opozarja tožilstvo. S tem naj bi bilo namreč mogoče prepoznati identiteto deklice, ki je bila tedaj zaradi dodeljevanja skrbništva udeležena v sodnem procesu med njeno materjo in očetom ter še v nekaterih drugih sodnih postopkih, ki niso bili pravnomočno končani.

V času objave prispevka Anja ni bila več otrok

Še preden se je glavna obravnava sploh začela, se je sojenje novinarjema in televizijski hiši dodobra zapletlo. Obtožni predlog namreč temelji na dejstvu, da je bila Anja S. v času objave otrok, vendar pa je tedaj štela že 14 let. "Poudarjam, da je treba kazenski postopek ustaviti oziroma izreči oprostilno sodbo. Dejanje, ki se obtoženim očita, namreč ni kaznivo dejanje, saj je predmet varstva otrok. Iz kazenskega zakonika pa je jasno razvidno, da je otrok samo oseba, ki še ni dopolnila 14 let. Ker iz obtožnega predloga izhaja, da je bila Anja S. v času objave že stara 14 let, torej niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja," je sodnici Metki Popivoda pojasnil Franci Matoz, zagovornik Anje Zupanc. Po njegovem mnenju je tožilstvo to nadvse pomembno dejstvo spregledalo in vložilo popolnoma neutemeljen obtožni predlog, ki bi ga moralo nemudoma umakniti. "Vsako nadaljnje vodenje postopka bo obramba smatrala kot namerno zlorabo tega instituta in da gre v tem primeru za očitno namero škoditi obtoženki brez podlage. S tem so izpolnjeni tudi znaki kaznivega dejanja nevestnega dela v službi," je bil odločen Matoz.

Tožilstvo se z umikom obtožnega predloga sprva ni strinjalo, zato je Matoz napovedal, da bo zoper avtorje sprožil kazenski pregon. Kasneje pa so se le uspeli dogovoriti, da bosta tako tožilstvo kot sodišče podrobno preučila odvetnikove navedbe in po potrebi poskrbela za umik obtožnega predloga oziroma zavrnilno sodbo. Odločitev, ali se bo sodni proces nadaljeval, bo znana čez dober mesec dni.