Grozil, da ji bo uničil življenje

Začetek zgodbe sega že v lanski oktober, ko je učiteljica šentviške gimnazije zgodnjih srednjih let pogrešila svoj USB-ključ, na katerem je bilo več njenih kočljivih fotografij (ali vsaj sledi fotografij) v digitalni obliki. Na nekaterih fotografijah je bila učiteljica v kopalkah, na drugih pa povsem gola - na eni tudi s spolnim pripomočkom.

Sledilo je zatišje, letos avgusta pa se je začelo izsiljevanje. Po naših podatkih je dijak od učiteljice najprej zahteval nekaj tisoč evrov, kar je učiteljica prijavila policiji. Izsiljevanje prek SMS-sporočil so spremljale tudi grožnje, da bo fotografije poslal medijem in ravnatelju ter da ji bo uničil življenje. Učiteljica se je takrat obrnila tudi na ravnatelja šole Jaka Erkerja in ga vnaprej opozorila, s čim jo neznanec izsiljuje. Erker nam je pojasnil, da se je izsiljevalec za krajši čas potuhnil, grožnje pa nadaljeval po začetku šolskega leta, ko je od učiteljice zahteval vprašanja za kontrolne naloge in naslov za esej.

Dosegel ni nič, fotografije pa so zaokrožile med dijaki šentviške gimnazije. Zato so policisti, ki so zadevo spremljali že od avgusta, postali še bolj aktivni. V sredo zgodaj zjutraj so več dijakov in nekaterih "zunanjih" obiskali na domu. "Na podlagi odredbe sodišča so policisti opravili 15 hišnih preiskav na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave, kjer so iskali in zasegli dokaze, ki so pomembni za predkazenski postopek," nam je včeraj potrdil Vinko Stojnšek iz ljubljanske policijske uprave, ki o dodatnih podrobnosti ni želel govoriti. Preiskava namreč še poteka.

Našli USB-ključek s fotografijami

Hišne preiskave so po naših podatkih sprožile razburjenje nekaterih staršev, vendar naj bi policisti z njimi dosegli uspeh. "Včeraj so bili pri meni starši polnoletnega dijaka iz četrtega letnika, ki so mi povedali, da so pri njem našli problematični USB-ključek in mobilni telefon, s katerega so bile izvršene grožnje. Starši so povedali, da bodo sina izpisali iz šole," je za Dnevnik včeraj povedal ravnatelj šentviške gimnazije in dodal, da bi dijaka tudi sicer najverjetneje izključili iz šole. Zoper dijake, ki so kočljive fotografije učiteljice širili naprej, šola za zdaj ne namerava kakor koli ukrepati.

Čeprav je ena od mam že izrazila svojo - z jezo in zgražanjem začinjeno - skrb, kako bo učiteljica s takšnim bremenom sploh lahko poučevala otroke, nam je ravnatelj pojasnil, da učiteljica normalno vodi pouk. "Mislim, da skrivanje in pretvarjanje, da se ni nič zgodilo, ni prava rešitev. Učiteljica redno hodi v šolo z vso težo zadnjih dogodkov, vendar verjamem, da zmore profesionalno prenesti ta pritisk," nam je pojasnil ravnatelj.