Storilci zaenkrat še niso znani, so zapisali na murskosoboški policijski upravi. Tovrstna dejanja pa v Pomurju niso pogosta, so dodali.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki je tudi pooblaščeni minister za kulturo, obsoja "ekstremistični napad v Lendavi". "Ob informaciji o pojavu nalepk z napisom "Cigani raus" in neonacističnim križem v Lendavi izražam svojo zaskrbljenost in obsojam tovrstni in vsakršni sovražni govor do romske skupnosti v naši družbi," je zapisal v sporočilu za javnost.

Prepričan je, da moramo takšne ekstremistične izpade izkoristiti za "temeljit premislek, predvsem pa za okrepljene napore in dejanja za dosledno spoštovanje človekovih pravic in uresničevanje enakih možnosti za vse, za udejanjanje medkulturnega dialoga, solidarnosti in sodelovanja".

Nedavno dejanje za zdaj še neznanih storilcev v Lendavi, uperjeno zoper pripadnike romske skupnosti, odločno obsoja tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Ocenjuje, da gre za elemente sovražnega govora. Prepričana je, da bo policija storila vse potrebno, da bo storilce odkrila.

Varuhinja je prav danes na vlado naslovila obširno besedilo, v katerem je strnjeno popisala težave, ki zaradi neurejenih razmer pestijo tako Rome kot prebivalce nekaterih delov Slovenije, ki prihajajo v stik z njimi. Takšne razmere je mogoče urediti samo po poti vključevanja ter rednega in vsebinskega sodelovanja Romov, opozarja varuhinja. Pri tem izpostavlja pozitivno vlogo Romskega akademskega kluba.

Pred nekaj dnevi se je v Lendavi na nekaterih ulicah pojavilo več plakatov oziroma nalepk z napisom "Cigani raus" z dodanim neonacističnim križem. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je bil nad tem "zgrožen in zaskrbljen", se je v četrtek odzval z navedbo, da gre za zavržno dejanje, ki nedvomno predstavlja resen primer neposredne sovražnosti do romske skupnosti v Sloveniji. Izrazil je pričakovanje, da bodo pristojni organi v čim krajšem času našli in kaznovali storilce.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožko Horvat - Muc pa je za STA v četrtek dejal, da so takšne novice prišle tudi do romske skupnosti in zveze Romov in da zadevo preverjajo.