V četrtek so k smrtnemu davku prišteli še štiri osebe, ki so umrle v bolnišnici v Joplinu v državi Missouri, ki ga je 22. maja prizadel hud tornado in zahteval 138 smrtnih žrtev. Več žrtev je bilo tudi v okolici. Pred tem je aprila v vrsti tornadov na jugu ZDA umrlo več kot 360 ljudi. Največ žrtev so sicer po uradnih podatkih tornadi v ZDA zahtevali leta 1925, ko je umrlo 794 ljudi.

Ameriški severozahod ni območje, kjer bi bili ljudje navajeni tornadov, vendar se občasno pojavijo. V sredo so se sredi hude vročine in vlage zbirali nevihtni oblaki in opozorila pred možnostjo tornadov so izdali tudi v mestu New York, kjer pa ni bilo hujšega. Zato pa je bila jeza narave tokrat usmerjena v Massachusetts.

Guverner Patrick si je skupaj z zveznima senatorjema demokratom Johnom Kerryjem in republikancem Scottom Brownom ogledal mesto Springfield s 140.000 prebivalci, kjer je tornado zaoral po desetih ulicah, odkrival strehe, rušil hiše, obračal avtomobile in povzročal vso možno škodo. V mestecu Monson je podrlo zvonik leta 1762 zgrajene cerkve.

Guverner je razglasil izredno stanje za prizadeta območja, s čimer je pospešil dotok pomoči. Ob tem je obljubil, da država ne bo pozabila na ljudi in jim bo pomagala pri obnovi.