Za odstrel medveda so se odločili na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije, navajajo v sporočilu za javnost. Izdali so "izredno dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom tega medveda". "Dovoljen je odstrel medveda, težkega do 100 kilogramov. Odstrel bodo izvršili člani Lovske družine Velike Lašče in t.i. intervencijske skupine na območju enega kilometra v okolici naselja Hrustovo v času do 30. aprila," pojasnjujejo na agenciji.

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije ter koordinator intervencijske skupine za težave z velikimi zvermi Marko Jonozovič je v ponedeljek za STA pojasnil, da je napadu medveda botroval predvsem splet okoliščin. Domačin iz Hrustovega je namreč v nedeljo med gobarjenjem pohodil medveda, ki je ležal na svojem dnevnem ležišču. "Ko je medved planil pokonci, je planil direktno na človeka," je pojasnil Jonozovič.

Odzivi na odstrel medveda

Na izdano dovoljenje za odstrel medveda so se odzvali v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije (ZEG), kjer "ostro" protestirajo proti tej odločitvi. "Nameravani poboj bo grob poseg nekaterih dolgoletnih akterjev politike v zaščito naravnega okolja in Nature 2000," so zapisali v javnem protestu, naslovljenem na ministrstvo za okolje.

Kot opozarjajo, so velike zveri, med katere sodita tudi medved in volk, pomembna sestavina biotske raznovrstnosti. Poleg tega sta prav medved in volk tudi na rdečem seznamu ogroženih sesalcev in opredeljena kot ranljiva vrsta, navajajo v ZEG.

Tudi v Stranki mladih - Zeleni Evrope (SMS - Zeleni) so začudeni nad odločitvijo. Kot so zapisali, je gobar ob nedeljskem napadu praktično stopil na medveda v njegovem naravnem okolju, v gozdu. "Reakcije medveda torej nikakor ne moremo opisati kot neobičajno agresivne," opozarjajo.

Poudarjajo, da je tudi medvedovo pojavljanje v bližini naselij na teh območjih pogosto in "samo po sebi ne predstavlja strokovnega argumenta za odstrel". V SMS - Zeleni zagovarjajo "strpne modele sobivanja medveda in ljudi, ki naj upoštevajo, da niso le medvedi tisti, ki prihajajo na območja naselji, temveč tudi ljudje prihajamo in posegamo v naravna bivališča medveda".

Kako ravnati ob srečanju z medvedom?

Z ministrstva za okolje so ob tem sporočili, da tovrstna srečanja obžalujejo, hkrati pa svetujejo vse pogostejšim obiskovalcem gozdov, naj osvežijo znanje o primernem ravnanju ob morebitnem srečanju z medvedom.

Obiskovalci gozdov naj skušajo z glasno hojo in govorjenjem opozarjati morebitne medvede, še bolj pa medvedke z mladiči, na svojo navzočnost v gozdu. Če že pride do srečanja, naj ohranijo mirno kri in se umaknejo tako, da medved umika zaradi krčevitih kretenj ne bi razumel kot napada. "Če naletimo na medvedjega mladiča, se čim hitreje umaknimo v smeri, od koder smo prišli," še svetujejo na ministrstvu za okolje.

Še več nasvetov o ravnanju ob srečanju z medvedom je v knjižici Antona Simoniča Srečanja z medvedom. Povezava do spletne različice omenjene knjižice je objavljena na spletni strani ministrstva za okolje in prostor.