Gjerkeš je na današnji tiskovni konferenci stranke DeSUS danes povedal, da dogodek obžaluje. Po njegovih pojasnilih se je z upočasnjeno hitrostjo peljal po odstavnem pasu, saj je na avtu počila pnevmatika. Opravili so test alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,64 mg/l.

Povedal je, da je službeni avtomobil audi A6 vozil sam, ker šoferja ob 4. uri zjutraj ni bilo v službi. Sicer od prej nima še nobene kazenske točke. 

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je na tiskovni konferenci povedal, da so v stranki danes ves dan iskali kadrovsko rešitev glede menjave Gjerkeša na položaju ministra in predlagajo Dušo Trobec Bučan. Z izborom se po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca strinja tudi Pahor.

Dogodek obžaluje, ker lahko škodi stranki, službi vlade za regionalni razvoj, vladi sami in koaliciji, je dejal Gjerkeš. Prav tako meni, da je dogodek neprimeren za ministra. Ob tem pa poudarja, da odstop nima nobene povezave z njegovim delom. Ocenjuje namreč, da je bilo njegovo delo v vlogi ministra dobro.

Gjerkeš upa, da se bo po formalnem odstopu lahko vrnil v akademske vode. Dokler se ne bo zaposlil, pa namerava uveljavljati pravico do nadomestila plače po prenehanju ministrske funkcije.

Erjavec: Takšno ravnanje ni v skladu z etiko DeSUS

Dogodek po besedah Erjavca obžalujejo tudi v stranki DeSUS. Kot je dejal, takšno ravnanje ni v skladu z etiko DeSUS in da mora minister biti za vzgled ostalim državljanom.

Po njegovem mnenju je Gjerkeš s ponujenim odstopom potegnil visoko moralno potezo, kar bi moral biti tudi visok standard za ravnanje funkcionarjev v prihodnje. "Človeško se je motiti, etično pa je, da zna človek v tem trenutku potegniti prave poteze," je dejal.

Sicer pa je Gjerkeš po mnenju predsednika stranke svojo funkcijo ministra v strokovnem smislu opravljal odlično, čemur je na današnjem sestanku pritrdil tudi Pahor. Erjavec še pravi, da je Gjerkeš eden najbolj perspektivnih strokovnjakov stranke DeSUS.

Erjavec je še povedal, da se je danes na dopisni seji sestala kadrovska komisija stranke, na kateri so predlagali Trobec Bučanovo za Gjerkeševo naslednico. V sredo se bo na nujni sestal tudi izvršni odbor stranke, ki bo odločal kandidatki. Po statutu DeSUS kandidata za ministra namreč predlaga izvršni odbor.

Že druga menjava na mestu ministra za lokalno samoupravo ta mandat

To bo že druga menjava na mestu ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v tem mandatu. Gjerkeša je namreč DZ na ministrsko mesto imenoval oktobra lani, potem ko je njegova predhodnica Zlata Ploštajner odstopila iz osebnih in zdravstvenih razlogov.

45-letni Gjerkeš, sicer po izobrazbi doktor strojništva, je bil pred tem širši javnosti neznan. Predlagal ga je DeSUS. Nekatere je takrat zmotilo, da je sin strankine podpredsednice Marije Gjerkeš. Postopek njegove izbire pa je v DeSUS povzročil tudi trenja, ki so se končala z odhodom dveh poslancev, Vilija Rezmana in Franca Žnidaršiča, iz strankine poslanske skupine.

Pahor že napovedal pogovore o kandidatu za novega ministra

V kabinetu premiera Boruta Pahorja so potrdili, da je Pahor sprejel odstop ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. Kot so sporočili, Pahor razume Gjerkeševe razloge za odstop. S predsednikom DeSUS in ostalima predsednikoma koalicijskih strank pa bo v prihodnjih dneh začel pogovore o kandidatu za novega ministra.

"Premier Pahor bo sedaj vso svojo pozornost usmeril v iskanje novega ministra ali ministrice, ki bo moral/a odgovorno nadaljevati zelo pomembne in zahtevne naloge na tem področju," so sporočili iz premierovega kabineta.

Že v prihodnjih dneh bo tako Pahor s predsednikom DeSUS in ostalima predsednikoma koalicijskih strank začel pogovore o novem kandidatu oz. kandidatki za to funkcijo, so napovedali.

Kot so zapisali, Pahor meni, da je Gjerkeš ministrsko delo opravljal zelo učinkovito, posebno na področju črpanja evropskih sredstev.

Slednje po njihovih navedbah "sedaj poteka v skladu z načrti in v letošnjem letu bomo od predvidene dobre milijarde evropskih sredstev izkoristili dobrih 700 milijonov evrov, kar je 100 milijonov evrov več kot v lanskem letu in daleč največ v vseh dosedanjih letih črpanja evropskih sredstev". To pa je, dodajajo, v največji meri zasluga ministra Gjerkeša.

Državni zbor je prav včeraj potrdil občutno višje kazni za prehitro vožnjo in pijanost.

Türk verjame, da se je Gjerkeš pravilno odločil

Predsednik države Danilo Türk je v pogovoru za Studio ob 17-ih dejal, da še ni seznanjen s podrobnostmi odstopa ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. V luči tega, kar je znanega, pa verjame, da je Gjerkeševa odločitev pravilna. "On se je tako odločil in mislim, da se je prav odločil," je dejal predsednik.

Predsednik Türk je na vprašanje o Gjerkeševem odstopu odgovarjal neposredno pred tem, ko je Gjerkeš na novinarski konferenci sporočil, da je predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudil odstop in ga je za sprejel. Kot je pojasnil Gjerkeš, so ga zjutraj ustavili policisti, ko je vozil v alkoholiziranem stanju.