Pavel Rupar je pred sojenjem povedal, da ni naključje, da je obravnava tik pred sodnimi počitnicami in pred volilno kampanjo, kjer bo zopet kandidiral za župana Tržiča: "Mene in župana Kopra Popoviča tako preganjajo in to za banalnosti. To je vedno podkrepljeno s političnim dogajanjem in tako je tudi tokrat," je povedal Rupar in dodal, da je bil do zdaj (kot se sam spomni) obsojen trikrat in mu teče preizkusna doba za pogojno kazen dveh let zapora: "Nič ne bo čudnega, če bom na koncu pristal v zaporu, do zdaj sem plačal že 30.000 evrov od skupaj 60.000 evrov kazni, a je plačilo sodnih stroškov še večji zalogaj," je izjavil in potrdil, da gre za jasno namero sedanje oblasti, ki ima po njegovem velik vpliv na vse, kar se z njim dogaja: "Obsojen sem bil, ker sem dal študentu delo, ker ima nekdo občinski marmor v svoji hiši in ker sem žalil politične nasprotnike," se je pridušal Rupar in na sodišču povedal, da ni kriv, ter tudi tam opozoril na kranjsko tožilstvo, ki uprizarja zoper njega nove in nove obtožbe.

Sporni račun za tržiško delegacijo naj bi sicer plačali gostitelji (francosko pobrateno mesto), Rupar pa ga je predložil direktorici takratne uprave Marti Jarc v izplačilo, a se sklicuje na "kronsko pričo": denar naj bi mu takrat založil oziroma posodil tudi njen mož Darko Jarc, ki ga sodišče včeraj ni uspelo povabiti na glavno obravnavo. Smešno je to, da stanuje dober streljaj proč, da je mestni svetnik v Kranju in viden predstavnik Janševe stranke, a očitno država nima njegovega pravega naslova.

Tožilka Renata Vodnjov je prepričana, da je tudi v tem primeru Rupar zlorabil položaj, zagovornik (pisarna Matoz) Franc Rojko pa je dodal, da Rupar na vprašanja tožilstva sploh ne bo odgovarjal. Ali bo sodišču uspelo povabiti vse ključne priče, ki bodo povedale, kdo je v tujini plačal hotel, bo znano na naslednjih glavnih obravnavah.