Pristojni tožilec je presodil, da je dovolj dokazov za uradno obtožnico, ko je preiskava potrdila, da deli telesa, ki so jih preiskovalci treh očitno med seboj povezanih umorov našli v lokalni reki, pripadajo 36-letni Suzanne Blamires. Pogrešali so jo od 22. maja. Griffith je obtožen tudi umora 31-letne Shelley Armitage, ki so jo zadnjič videli 26. aprila letos, in 43-letne Susan Rushworth, ki je bila pogrešana oseba od junija 2009. Vse tri so se preživljale s prostitucijo, ki so jo v zadnjem času poskušale opustiti.

Morda je moril dvajset let

Stephen Griffith je štiridesetletnik iz premožne, a razpadle družine, ki se je izobraževal v zasebnih šolah. Do aretacije je bil podiplomski študent kriminologije na univerzi v Bradfordu. Obtoženi naj bi bil že vrsto let obseden z zgodovino množičnih morilcev in je večji del dni in noči preživel na obscenih straneh interneta. Aretirali so ga na podlagi posnetkov varnostne kamere, ki je podrobno posnela enega izmed treh umorov. Griffith je morda umoril veliko več kot tri prostitutke, saj preiskovalci preverjajo arhive o umorih, izginotjih in napadih na prostitutke, ki so v zadnjih dvajsetih letih delale v četrti rdečih lučk v Bradfordu, Sheffieldu, Leedsu in Manchestru, pa tudi Griffithovo življenje in njegove "opravke s prostitutkami".

Britanske prostitutke so pretresene zaradi pojava najnovejšega množičnega morilca prostitutk, ki so na Otoku pogosto žrtve psihopatskih morilcev. Zadnji takšen primer je bil Steve Wright, ki so ga leta 2007 spoznali za krivega umora petih prostitutk v mestu Ipswich na zahodu Anglije in ga obsodili na dosmrtni zapor. Umori, ki so zasejali preplah med lokalnimi prostitutkami, so se zgodili od 30. oktobra do 10. decembra 2006, Wrighta so aretirali šele 19. decembra tega leta.

Prostitutke krivijo novi zakon

Najbolj razvpit britanski množični morilec je "yorkshirski razparač" Peter Sutcliffe, ki so ga leta 1981, ko je bil star 36 let, obsodili na dosmrtni zapor za umor trinajstih in poskusov umora sedmih sedmih prostitutk. Prostitutke, ki jih je ubil med svojim petletnim morilskim pohodom po severu Anglije, so bile stare od 16 do 47 let.

Po aretaciji najnovejšega množičnega morilca bradfordske prostituke pravijo, da bi lahko bila Griffithova žrtev katera koli izmed njih. Za umore treh kolegic krivijo novi, lani sprejeti zakon, ki je dramatično povečal število policijskih racij v javnih hišah in številne seksualne delavke prisilil, da so se vrnile na ulico, kjer so veliko bolj izpostavljene nasilju. Zaradi novega zakona je tudi manj verjetno, da policiji prijavijo nasilne stranke.