Pri takšni stopnji ogroženosti lahko pride do večje gmotne škode, lahko pa so ogrožena tudi življenja, je poudaril Polajnar.

Po naraščanju rek v minuli noči in danes v zahodni, južni in osrednji Sloveniji se razmere zaenkrat sicer umirjajo, je dejal. Trenutno je po njegovih besedah najbolj narasla reka Vipava, ki poplavlja v svojem srednjem toku, zlasti med Dornberkom in Mirnom.

V osrednji Sloveniji je na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu pričela poplavljati Gradaščica. Reka Sora v spodnjem toku se postopno umirja, poplavlja pa na območju vsakoletnih poplav. Savinja je poplavljala na območju vsakoletnih poplav na območju Nazarij, poplavni val pa se zdaj giblje proti Celju, je dejal Polajnar. V Laškem so že imeli težave zlasti z zalitimi podvozi. Vendar pa tokrat ne pričakujejo večjih razlivanj na tem območju.

Močneje so narasle tudi reke na Gorenjskem in Sava v srednjem toku, vendar zaenkrat ne pričakujejo njihovih razlivanj. Reka Kolpa še narašča in poplavlja na območju vsakoletnih poplav.

Znova pričakujejo tudi povišano plimovanje morja, tako v četrtek med 1. in 4. uro zjutraj in v petek med 2. in 6. uro zjutraj. Morje bo približno za 20 do 40 centimetrov preseglo obalno linijo in poplavilo nižje dele obale.

V pripravljenosti bo 300 gasilcev iz vzhodnega dela države

Srečko Šestan z Uprave RS za zaščito in reševanje je opomnil, da si v primeru zalivanja individualnih hiš stanovalci lahko najbolj pomagajo s protipoplavnimi vrečami. Če jih občine ne bodo imele dovolj, jim bo s svojo zalogo pomagala tudi uprava, je zagotovil.

Poudaril je, da imajo primarno odgovornost za ukrepanje župani oz. lokalne skupnosti. Z Gasilsko zvezo Slovenije pa so se že dogovorili, da bo v pripravljenosti 300 operativnih gasilcev iz vzhodnega dela države, kjer je gasilcev zelo veliko.

Glede na to, da bo v prihodnjih dneh spet več dežja in pričakujejo močno naraščanje vodotokov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, obstaja tudi na poseljenem območju Mestne občine Ljubljana, predvsem ob Ljubljanici, Gradaščici, Malem grabnu in Gameljščici nevarnost poplav, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Namestnik poveljnika civilne zaščite MOL Robert Kus prebivalce zato opozarja, naj bodo pozorni. Svoje premoženje lahko zaščitijo z umikom premičnin in dokumentov v višje prostore zgradb ter z uporabo sredstev za zadrževanje poplavnih voda, kot je npr. pesek. Reševalne enote civilne zaščite MOL bodo v pripravljenosti, je zagotovil.

Poplavljata Vipava in Ljubljanica

Reke zaradi obilnejših padavin ponekod še vedno poplavljajo. Trenutno poplavlja Vipava v srednjem in spodnjem toku, začela je poplavljati tudi Reka v zgornjem toku, v večjem obsegu poplavlja Kolpa, na širšem območju Ljubljanskega barja se je razlila Ljubljanica. Tik pred razlitjem sta Gradaščica in Savinja v zgornjem toku, so povedali na Arsu.

Vse omenjene reke in tudi reke na območju Gorenjske, zlasti pa kraške reke na območju notranjskega in dolenjskega krasa bodo danes, v četrtek in v petek še naraščale. Ob predvidenem deževju v četrtek in petek pa se bo razlivanje teh rek še povečalo in na teh območjih pričakujejo poplave večjega obsega, je za STA povedal Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso).

Nekaj pred 5.30 je voda iz bližnjega potoka zalila stanovanjski hiši na Cesti v Žlebe in Iztokovi ulici v Medvodah. Meteorna voda pa je zalila kletne prostore objektov v Žiganji vasi in Sebenju v občini Tržič, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

V občini Dobrova - Polhov Gradec je okoli 6.30 narasla reka Gradaščica poplavila cesti Belice-Log in Belice-Babna Gora. Gasilci so postavili cestne zapore. Na Bavdkovi ulici v Kranju pa je meteorna voda zalila kletne prostore objekta.

Težave tudi v občini Idrija

V občini Idrija so se težave s poplavami začele nekaj pred 7. uro. Voda je zalila poslovnostanovanjski kompleks na Šolski ulici v Spodnji Idriji, bencinski servis, parkirišče pri Mercatorju, voda pa ogroža tudi poslovne proizvodne prostore Iskre Rotomatike. Med Mokraško vasjo in Spodnjo Idrijo narasli potok ogroža stanovanjsko hišo.

V Zalem Logu v občini Železniki je ob 7. uri približno 200 metrov pred naseljem Podrošt manjši zemeljski plaz zasul cestišče, cesta pa je neprevozna. Nekaj pred 7.30 je precej narasla reka Kokra v občini Preddvor in nevarnost je, da prestopi bregove na dveh mestih. Cesta proti Jezerskemu je polna kamenja, ki padajo s pobočij.

Kolpa je nekaj pred 8. uro poplavila cesto Fara-Dol pri Savskem Lazu v občini Kostel in cesto Petrina-Osilnica pri Bosljivi loki v občini Osilnica. Na cesto Most na Soči-Čepovan v občini Tolmin se je ob 8. uri usul snežni plaz, zaradi česar je cesta zaprta za ves promet.

Čez mejo tudi morje

Ob 2. uri je morje na mareografski postaji v Kopru doseglo višino 338 centimetrov, kar je za 51 centimetrov čez gladino, ko se pričnejo prva razlivanja preko obale. Zalilo je Ukmarjev Trg in Semedelsko cesto ter zalilo parkirišče ob črpališču fekalij komunalnega podjetja in parkirišče ob koprski tržnici.

V Piranu je bila zaradi visoke plime ob 23.54 sprožena sirena za javno alarmiranje. Morje je prestopilo obalno črto in zalilo plažo pred hotelom Piran, Kidričevo nabrežje, Tartinijev trg, terase lokalov na Prešernovem nabrežju, enega od lokalov ter pet parkiranih osebnih vozil. V vodi se je znašlo okoli 40 parkiranih osebnih vozil, ki jim je voda zalila pnevmatike in platišča.

V Izoli je morje zaradi visoke plime zalilo Veliki trg, rob Sončnega nabrežja ter Ribiško in Skladiščno ulico, Ulico ob stolpu, Istrska vrata ter Kocjančičevo ulico, kjer je zalilo tudi štiri stanovanja. V vodi se je znašlo 75 parkiranih osebnih vozil, ki jim je voda zalila pnevmatike in platišča.