Obtoženemu R. se je minule mesece uspelo izogniti sojenju z vztrajnim izgovarjanjem na raznotere psihične in telesne zdravstvene težave, med drugim naj bi ga mučila huda depresija pa tudi samomorilska nagnjenja naj bi imel. Zdaj pa ta opravičila očitno niso bila več zadostna in so varnostniki iz mariborske priporne celice pripeljali vklenjenega obtoženega na Ptuj. Že ob izstopu iz blindiranega vozila je bilo jasno, da bo R. spet nasprotoval sojenju. "V nedeljo sem padel šest metrov, pa me niso hoteli odpeljali k zdravniku," se je glasno pritoževal vklenjeni 62-letni Ptujčan. "Čeprav imam zlomljeno koleno, me vlečejo sem."

Škandalozni primer krvoskrunstva, ki so ga nekateri mediji poimenovali slovenski Fritzl, je konec januarja glasno odmeval v javnosti. Ptujčan je od takrat v priporu, tožilka Sonja Erlač pa je sestavila obtožbo, v kateri mu očita spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, poleg tega pa naj bi se nasilno vedel do svoje žene.

Ker mora sodišče v tem občutljivem postopku varovati anonimnost mladoletne oškodovanke, je tožilka predlagala, naj sojenje poteka za zaprtimi vrati. Temu je nasprotoval pooblaščenec oškodovanke Franci Matoz. Prepričan je, da bi se javnost lahko vključila vsaj v tistem delu, ko je pod obtožbo ogrožanje varnosti obtoženčeve žene. Z Matozom se je strinjal R. "Naj javnost izve resnico," je govoril med čakanjem na hodniku. Predsednica sodnega senata Katja Kolarič Bojnec pa je odvetnikov predlog zavrnila in novinarjem rekla: "Na svidenje."

Obtoženi R. naj bi začel posiljevati hčer v času, ko je družina še živela v Nemčiji. Tja so odpotovali po letu 1992, ko je bil R. obtožen zaradi nasilja nad svojo takrat 17-letno najstarejšo hčerko, a se je nadaljnjemu postopku izognil s preselitvijo. Leta 2007 se je družina vrnila iz zdomstva, že leto pozneje pa je druga najstarejša hči (odrasla prvorojenka se ni marala vrniti v Slovenijo) zanosila. Oče naj bi načrtno prikrival njeno nosečnost, zato je ni vpisal v višji razred osnovne šole. Pristojne šolske oblasti so odsotnost dovolile, ker jim je možakar trdil, da bo otrok izpite opravljal v tujini. V Nemčijo pa se deklica po dostopnih informacijah ni šla šolat. Menda je njen oče že imel načrt, kako prikriti hčerkin porod in očetovstvo novorojenčka. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se družina spet vrnila v Nemčijo, dojenček pa naj bi šel k rejniški družini.