Ministrica, kot je povedala, takšne incidente ostro obsoja in jih zavrača, zato bo v okviru svojih pristojnosti naredila vse, da bo "pravna država zaščitila vsako ranljivo skupino". Od policije pa pričakuje, da bo to "kriminalno ravnanje obravnavala hitro in učinkovito. Taka so tudi njena zagotovila," je dejala.

"Evropska zgodovina, prepojena s krvjo", nas po besedah Kresalove uči, da sovražni govor vodi v nasilje do drugačnih, "neobsodba takšnega nasilja pa v zaprto in netolerantno družbo, ki ne more imeti prihodnosti".

Takšne incidente je sicer po njenem skoraj nemogoče preprečiti. Za to je treba najprej "spremeniti to, kako družba misli in kako tolerantna je", je dejala.

Zagotovila je, da je policija v času, ko potekajo priprave na sobotno Parado ponosa, okrepila varnost. Tudi četrtkov dogodek je po njenem potekal "pod bolj budnim očesom policije", vendar je nekaj trenutkov prej prišlo do večjega pretepa v Ljubljani, zato so se morali policisti premakniti na drugo lokacijo.

Povedala je še, da ji policija zagotavlja, da je pripravljena na sobotno Parado ponosa in da so v vodstvu policije tudi sicer zelo natančno seznanjeni s stališčem ministrstva za notranje zadeve, "da ni nikakršne tolerance do takšnih kriminalnih dejanj ter da je treba napraviti vse napore, da se napadi na geje in lezbijke raziščejo do konca".

Kot je znano, je osem zamaskiranih neznancev Blažiča napadlo v četrtek okoli 21. ure pred lokalom Open v Ljubljani, kjer je v okviru tedna Parade ponosa potekal literarni večer lezbične in gejevske literature. Po navedbah MMC RTVS so iz Društva parada ponosa sporočili, da so napadalci Blažiču poškodovali glavo in da je na urgenci dobil tri šive. Hkrati je po vratu dobil opekline od bakle.

Mitja Blažič predstavil homofobni napad; župan Zoran Janković ogorčen

Policija: Imamo kar dobre sledove za napadalci

Policija o napadu še zbira obvestila. Gre za hujša kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen kar visoka, je dejal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar, ki pravi, da imajo "kar dobre sledove".

"Policija obsoja vsakršno obliko tovrstnega nasilja in bo naredila vse, da preprečijo tovrstna dejanja oz. da odkrijejo storilce tovrstnih dejanj, da ti zanje odgovarjajo," je poudaril Vrečar.

Dodal je, da so aktivnosti v okviru tedna Parade ponosa spremljali že od 20. junija, tudi s policisti opazovalci. Spremljali so tudi četrtkov dogodek, vendar so kraj zapustili, ker je v tem času prišlo še do ene kršitve v središču Ljubljane. Pa tudi sicer so imeli policisti v četrtek v središču Ljubljane kar nekaj dela, je povedal Vrečar.

Tudi za soboto, ko bo zaključna prireditev - letošnja Parada ponosa, so po Vrečarjevih besedah predvidene aktivnosti za zagotavljanje varnosti tako udeležencev prireditve kot tudi ostalih državljanov in pa njihovega premoženja.

Amnesty International poziva k takojšnji, neodvisni, nepristranski in temeljiti preiskavi incidenta

Amnesty International obsoja napad na lezbijke, geje, biseksualno in transseksualno usmerjene osebe (LGBT), ki se je zgodil v četrtek. Organizacija tudi poziva slovenske oblasti, naj izpeljejo takojšnjo, neodvisno, nepristransko in temeljito preiskavo incidenta in storilce privedejo pred roko pravice.

V izjavi za javnost Amnesty International oblasti poziva, naj javno obsodijo napad ter izrazijo podporo udeležencem in organizatorjem parade ponosa, ki bo potekala v soboto.

Prav tako jih poziva, "naj zagotovijo vsakomur dejansko izvrševanje pravice do svobode miroljubnega zborovanja brez diskriminacije", hkrati pa tudi "učinkovito in ustrezno zaščitijo LGBT osebe med in po sobotni paradi ponosa v Ljubljani".

Žbogar: Gre za napad na osnovne človekove pravice

Zunanji minister Samuel Žbogar, ki je, tudi v funkciji predsedujočega Odboru ministrov Svetu Evrope, sprejel častno pokroviteljstvo nad letošnjo Parado ponosa, je danes ostro obsodil četrtkov napad na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, so sporočili z zunanjega ministrstva.

"V tem primeru gre za napad na osnovne človekove pravice in ko so te enkrat poteptane na tak brutalen in fizičen način, potem je to obenem tudi napad na temeljne vrednote sodobne družbe, na njeno odprtost, na pravico do izražanja drugačnosti," so navedli na MZZ.

Minister Žbogar se je obenem pridružil tistim, ki bodo podpisali peticijo proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo.

Čebašek-Travnik: Spoštujem in cenim delovanje Mitje Blažiča

V izjavi za javnost je napad ostro obsodila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik. Varuhinja "pričakuje, da bodo organi pregona storilce hitro odkrili in da bodo proti njim sproženi sodni postopki", so zapisali v njenem uradu. Hkrati dodajajo, da varuhinja "spoštuje in ceni delovanje Mitje Blažiča za pravice istospolno usmerjenih in mu želi čimprejšnje okrevanje".

Četrtkov napad na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije. Kot so zapisali v izjavi za javnost, društvo in sindikat izražata "vso podporo svojemu članu in ostro obsojata vandalizem in nasilje, ki ju je bil deležen".

Liberalna akademija: Takšni napadi kažejo na izrazito homofobno, organizirano in skrbno pripravljeno nasilje

Tudi v Liberalni akademiji obsojajo napad na udeležence literarne prireditve v okviru Tedna parade ponosa, ki je bil, kot so zapisali, očitno skrbno načrtovan. Gre za še enega izmed incidentov v nizu napadov na skupine GLBT, ki se v Sloveniji dogajajo iz leta v leto, predvsem v Ljubljani in Mariboru, opozarjajo.

Ti napadi kažejo na izrazito ne le homofobno, temveč že na organizirano in skrbno pripravljeno nasilje - vsaj tako kaže - nosilcev desno, nacionalsocialno usmerjenih skupin, ki so si za eno izmed svojih tarč izbrale napade na istospolno usmerjene, celo na kulturnem dogodku, je zapisal predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn.

V Liberalni akademiji ne pozivajo le k ustreznemu ukrepanju organov pregona in policije, temveč na širšo javnost in politične stranke obračajo "apel k jasnemu distanciranju do brutalnih dejanj ekstremističnih skupin in k vnovičnemu širšemu premisleku o stanju netolerance, ksenofobije, diskriminacije in 'patriotizma' pri nas". "Žal smo tudi pred nedavnimi evropskimi volitvami naleteli na primere politične instrumentalizacije homofobnega govora," je še zapisal Štrajn.

Društvo za nenasilno komunikacijo obsoja napad in izraža podporo vsem gejevskim in lezbičnim aktivistkam in aktivistom

Društvo za nenasilno komunikacijo "najostreje obsoja včerajšnji homofobični napad med literarnim večerom v ljubljanskem lokalu Open in brutalen napad na gejevskega aktivista Blažiča", so zapisali v svojem sporočilu za javnost. "S to izjavo izražamo svojo podporo vsem gejevskim in lezbičnim aktivistkam in aktivistom v njihovih prizadevanjih za enake možnosti," dodajajo.

Društvo poziva državo, da z znatno aktivnejšo politiko v podporo gibanju za enake možnosti spolnih manjšin sprejme svojo odgovornost za preprečevanje vedno pogostejših napadov na lezbijke in geje zaradi njihove spolne usmerjenosti. "Obenem pozivamo javnost, da homofobično nasilje ostro obsodi in se v podporo žrtvam tovrstnega nasilja udeleži jutrišnje Parade ponosa," poudarjajo v društvu.

Homofobična dejanja so po mnenju društva odsev splošne pasivne družbene klime. Ob tem v društvu pojasnjujejo, da vse "prevečkrat dopuščamo sovražni govor celo najvišjim predstavnikom oblasti, ki na ta način nabirajo politične točke v ozki ciljni skupini ljudi, ki jih ogroža vsaka drugačnost". V društvu so tudi prepričani, da policija napadov ob vsaki Paradi ponosa ne predvidi v zadostni meri, da bi jih s svojo prisotnostjo na aktivističnih dogodkih lahko preprečila.

Po mnenju PS Zaresa je bil to grob napad na domoljubje in zanikanje vrednot osebne svobode

V poslanski skupini (PS) Zares ostro "obsojamo napad na udeleženke in udeležence literarnega večera, ki je potekal v okviru tedna Parade ponosa", je v odzivu zapisal strankin poslanec Vito Rožej. Napad, ki se je zgodil na dan državnosti, je po njegovem "grob napad na domoljubje in zanikanje vrednot osebne svobode, na katerih temelji naša država".

Dogodek po mnenju poslanca kaže na "pomanjkljivo razumevanje osnovnih človekovih pravic in bi moral spodbuditi vse pristojne organe k preprečevanju vsakovrstnih izrazov nestrpnosti, javne osebnosti pa spomniti na odgovornost in razmislek glede ravni kulture izražanja".

Ob tem v PS Zares javnost pozivajo k strpnosti, solidarnosti in spoštovanju človekovih pravic. "Prepričani smo namreč, da se velika večina demokratične javnosti distancira od tovrstnega ekstremizma," je v odzivu za javnost zapisal Rožej.

Za SDS napad na Blažiča neuspeh Katarine Kresal, napad obsodila tudi SMS in PEN

Ljubljana, 26. junija (STA) - V SDS četrtkov napad na Mitjo Blažiča vidijo kot neuspeh ministrice Katarine Kresal, ki je obljubila, da "bo še posebej v tednu Parade ponosa zagotovila varnost vseh udeležencev dogodkov". V SMS pa so ob dogodku izrazili nasprotovanje "vsakršnemu homofobnemu nasilju in izključevanju gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb iz naše družbe".

Kresalova po mnenju SDS namreč nosi objektivno odgovornost za zaščito vseh državljank in državljanov.

V stranki sicer v izjavi za javnost obsojajo "vsakršno nasilje nad državljankami in državljani na podlagi spolne, rasne, verske politične in drugih oblik nestrpnosti", hkrati pa pričakujejo, da bodo varnostni organi v prihodnje tovrstno nasilje preprečili.

Napad, kot je zapisala, ostro obsoja tudi predsednica komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti DZ Eva Irgl. Po njenem napad predstavlja nedopusten poseg v človekovo integriteto in dostojanstvo, hkrati pa jasno "kaže na to, da je potrebno delati na strpnejši družbi, ki bo različnosti sprejemala kot del te družbe".

Po mnenju predsednika SMS Darka Krajnca je treba napad vzeti skrajno resno. Hkrati izražajo "največjo stopnjo zaskrbljenosti nad omenjenim dogodkom" in izražajo nasprotovanje "proti vsakršnemu homofobnemu nasilju in izključevanju gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb iz naše družbe".

Ob dogodku SMS pozdravlja po navedbah Krajnca "zavzetost notranje ministrice in organov pregona, da si prizadevajo za učinkovito ukrepanje in zaščito prizadetih posameznikov in skupnosti".

Slovenski center PEN incident vidi kot zadnjega v vrsti dogodkov, ki predstavljajo poskus spodkopavanja pravice do svobodnega izražanja mnenj in jih je mogoče razumeti kot napad na pravno državo in na uveljavljanje demokratičnih pravic v njenih okvirih.

Hkrati v tem in drugih podobnih dogodkih vidi "resno opozorilo slovenski državi in družbi, da se ob poglabljanju materialne krize vse bolj kaže tudi erozija etičnih in moralnih vrednot, ki vodi v individualno in družbeno nasilje, proti kateremu v PEN zbrani pisatelji najostreje protestiramo".

V SD, LDS, SLS in NSi obsojajo četrtkov napad na gejevskega aktivista

Napad na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča so v izjavah za javnost obsodili tudi v SD, LDS, SLS in NSi. Za SD je napad resen signal družbi, "da se moramo še aktivneje in hitreje odzvati na vsakršno diskriminacijo in nasilje". V SLS pa so ga označili za "grobo kršitev človekovih pravic".

Po mnenju poslanke skupine SD so tovrstna dejanja "resen signal naši družbi, da se moramo še aktivneje in hitreje odzvati na vsakršno diskriminacijo in nasilje, ki razjedata načela in principe demokratičnosti, odprtosti in stabilnosti". Slednji so namreč po mnenju stranke "nepogrešljivi za rast in negovanje vseh tistih vrednot, ki omogočajo sobivanje vseh ljudi, ne glede na njihov spol, rasno in versko pripadnost ter spolno usmerjenost".

V poslanski skupini SD tudi menijo, da je svobodna izbira partnerja in partnerstva človekova pravica, ki hkrati pomeni tudi enakopravnost. "Enakopravnost pa nam omogoča različnost, drugačnost in posebnost in posebnost enakopravnosti je, da mora veljati za vse, sicer je ni," so zapisali.

Četrtkovo dejanje so obsodili tudi v LDS, odboru za politiko enakih možnosti pri LDS in Mladi liberalni demokraciji. Kot so zapisali v skupni izjavi za javnost, je napad "še eden v nizu brutalnih napad in incidentov, ki jih z vzpodbujanjem in toleriranjem sovražnega govora zoper geje in lezbijke žal podpira tudi del slovenske politike, naša diskriminatorna zakonodaja in v preteklosti tudi nedosledno preganjanje takšnih dejanj s strani organov pregona". "Na ta način je homofobno nasilje dobilo pri nas svojo domovinsko pravico," ugotavljajo.

V LDS se ob tem tudi pridružujejo "vsem, ki nedvoumno obsojajo to organizirano nasilno dejanje", vse nosilce politične oblasti pa pozivajo, "da svojo javno besedo zastavijo v korist spoštovanja človekovih pravic in z ustreznimi ukrepi zagotovijo zakonske pogoje za enakopravnost, enakost in varnost vseh ljudi".

"Vsakršno nasilje je nesprejemljivo in pomeni grobo kršitev mednarodno spoštovanih in z ustavo varovanih človekovih pravic," je v izjavi za javnost SLS zapisal poslanec Gvido Kres. Po njegovem je nedopustno, "da se izvaja kakršnokoli nasilje, verbalno ali fizično, nad tistimi, ki drugače mislijo, govorijo in pišejo, ter tistimi, ki ali drugače verujejo ali ljubijo".

"Imamo lahko najrazličnejše poglede na različne spolne usmerjenosti, in imeti drugačen pogled, je prav tako pravica. Različen oz. drugačen pogled na istospolno usmerjene pa nikdar in nikoli ne sme postati razlog za kakršnokoli nasilje," je zapisal Kres.

V SLS pričakujejo, "da bodo storilci omenjenega nasilnega napada za dejanje prevzeli odgovornost v skladu z zakonodajo". Prav tako stranka poziva "k strpnosti in složnosti v slovenski družbi ter najvišjemu spoštovanju človekovih pravic".

V Novi Sloveniji menijo, da je "nasilje je vedno napačen odgovor na izzive družbe, predvsem pa je jasen znak pomanjkanja argumentov". V stranki so po navedbah predsednice Ljudmile Novak "razočarani in užaloščeni, da se celo danes nekateri, tako kot v preteklosti, pri uveljavljanju svojih interesov in pogledov še vedno zatekajo k nasilju. Nasilje je nedopustno in nesprejemljivo, če tudi se z nekom ne strinjaš," je zapisala.

Kot navaja, so v NSi "glede lezbičnih in gejevskih skupnosti vedno zelo jasno povedali, da nasprotujemo izenačitvi istospolne skupnosti s klasično družino. Prav tako smo prepričani, da trenutno veljavni zakon na primeren način ureja vsa zdravstvena in socialna vprašanja istospolne skupnosti". "Kljub temu, da imava z Mitjem Blažičem različne poglede na koncept družine, pa ga spoštujem in mu želim, da bi kar najhitreje okreval," je še zapisala.

Mladi forum SD pa je napad označil kot "odraz strahopetnosti in homofobije". "To je dokaz, da je Slovenija še vedno družba, ki ne sprejema drugačnih, z visoko stopnjo homofobije in da so pravice LGBT skupnosti še vedno tabu tema," so zapisali.

Po njihovem je tudi čas, da "se tudi državljanke in državljani Slovenije začnemo vesti v duhu zahodne demokracije in v duhu vrednot in načel Evropske Unije".