Podrobnosti načrta so opisane v knjigi The Crimes of Josef Fritzl: Uncovering the Truth (Zločini Josefa Frizla: Odkrivanje resnice, op.p.), v kateri je opisano, kako je avstrijski monstrum na obisk h "kletnim“ otrokom večkrat pripeljal tiste svoje otroke/vnuke, ki so živeli na svobodi. Z obiski so prenehali, ko so ti postali preveč naporni za otroke v kleti, saj so želeli ostati s svojimi brati in sestrami. Fritzl je prav tako želel združiti obe družini ter enostavno razložiti, da se je Elisabeth po 24 letih vrnila iz kulta, da bi se ponovno združila z družino.

Trije od Elisabethinih sedmih otrok so življenje preživeli na svobodi, četrti je ob rojstvu umrl, trije pa so do osvoboditve poznali le življenje v temni, zatohli kleti. Prva je pot iz kleti v stanovanje pri osmih mesecih doživela Lisa, ki je bila najprej zdrava, nato pa je zbolela. Elisabeth je uspelo prepričati očeta, naj deklico spravi iz kleti, svoji ženi in okolici pa je Avstrijec povedal, da je dojenčico našel na pragu vhodnih vrat. Fritzlova sta mesečno za skrb "vnukinje“ prejela 400 evrov, deklica pa je bila kasneje operirana na srcu.

Otroci iz hiše so kdaj pa kdaj obiskali kletne prostore

Obiski med "zgornjimi“ in "spodnjimi“ otroci so se pričeli, ko je 73-letnik začel v klet prinašati dojenčico Liso, da bi vse "spravil v boljšo voljo“. Ko je začela Lisa govoriti, je na obisk nosil mlajšo Moniko, a so se vsi obiski končali, saj so se v klet zaprti otroci vedno razburili ob odhodu bratov in sester nazaj v "normalno življenje“, ko so oni morali ostajati v zaporu.

Fritzl se je že nekaj časa pred svojo aretacijo pripravljal na ponovno združitev celotne družine. Konec leta 2008 je nameraval domov poslati pismo (ki ga je pod prisilo morala napisati Elisabeth), da se Elisabeth nemudoma vrača domov. Skrbno pripravljeni načrti so se mu podrli, ko je 19-letna Kerstin hudo zbolela in je nujno potrebovala zdravniško pomoč. Fritzl je reševalni ekipi dejal, da dekleta ni še nikoli prej videl in da jo je našel pred vrati hiše. Teden zatem se je "spodnja“ družina spoznala z "zgornjo“, nato pa so vsi šli na obisk h Kerstin.

Obtožbe za zanemarjanje in neprimerno oskrbo otrok so najprej letele v Elisabethino smer, a se je kmalu izkazalo, kdo je žrtev in kdo rabelj. Marca letos je Fritzl priznal krivdo za umor enega od dvojčkov, pa tudi za incest, zasužnjevanje in posilstvo. 19. marca je bil obsojen na doživljenjsko zaporno kazen, za pogojno kazen pa lahko prvič zaprosi šele čez 15 let.

Rosemarie se od Fritzla ne bo ločila zaradi denarja

Po vrnitvi na svobodo je Elisabeth z otroki odšla v eno od avstrijskih psihiatričnih bolnišnic, zraven pa je bila tudi njena mati Rosemarie Fritzl. Ta je družino kmalu zapustila, saj Elisabeth ni marala, da njen sin Alexander svojo babico kliče "mama“. Rosemarie sedaj pod izmišljenim imenom živi v Linzu in se iz meseca v mesec trudi preživeti z majhno pokojnino. Nekateri menijo, da je nemogoče, da žena ne bi vedela, kaj je njen soprog počel zadnjih 25 let, spet drugi so se postavili na njeno stran in so prepričani, da je ona le še ena od njegovih žrtev. Njena sestra Christine je povedala, zakaj se Rosemarie ne bo ločila od moža – kakor dolgo ostaneta poročena, tako dolgo je ona upravičena do 69 odstotkov njegovih prihodkov, če naredi samomor ali pa se mu pripeti kaj drugega.