Celjski kriminalisti so prvo skupino, v kateri je bilo sedem Slovencev ter po en državljan Kosova, Bosne in Hercegovine, Alžirije, Ukrajine in možakar brez državljanstva, začeli spremljati že lanskega septembra. Ugotovili so, da je nepridiprav z območja Celja, ki je sicer prav v tistem času prestajal zaporno kazen zaradi preprodaje drog, med prostimi izhodi iz zapora kot v posmeh organom pregona nadaljeval s svojo prepovedano dejavnostjo. Po prestani kazni se je nečednim poslom posvetil še bolj intenzivno in se povezal z drugimi pajdaši.

Vsi že stari znanci policije

"Osumljenci so večje količine heroina tihotapili v Slovenijo s Kosova po tako imenovani balkanski poti in z njim oskrbovali preprodajalce na celotnem območju Slovenije. Poleg tega so preprodajali kokain in konopljo, ki so jo v večjih količinah vzgojili med polji koruze na območju Murske Sobote," je povedal Jože Senica, vodja kriminalistov celjske policijske uprave. "Bili so izredno dobro organizirani in so uporabljali veliko varnostnih potez, med drugim tudi veliko posrednikov in več skritih ter težje dostopnih lokacij za skrivanje droge," je dodal Senica.

V zaključni akciji, ko so izvedli tudi devet hišnih in deset osebnih preiskav ter deset preiskav vozil, so policisti aretirali deset članov združbe, ki jih je preiskovalni sodnik poslal v pripor. Zasegli so dobre 3 kilograme heroina, skoraj 6 kilogramov konoplje in 150 gramov kokaina. Dva kriminalca še vedno iščejo, eden od njiju pa se je aretaciji izognil tako, da je na območju Murske Sobote prebil blokado policijskih vozil in poškodoval tri službene avtomobile. Po divji vožnji je zapeljal na brezpotje, se zaletel v drevesa in peš pobegnil neznano kam. Vse hudodelce, ki so stari od 22 do 42 let, so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj.

Organizacijo financirali z vlomom v bencinski servis

Ljubljanski policisti pa so prekrižali načrte 31-letnemu Makedoncu, njegovemu 23-letnemu rojaku, enako staremu Ljubljančanu in 24-letniku iz Ljubljane ter njihovim pomočnikom, ki so dobro sodelovali s prej omenjenimi preprodajalci. Novembra lani so policisti prišli na sled omenjeni četverici in v sodelovanju z avstrijskimi kolegi ugotovili, da mednarodno organizirana kriminalna združba organizira večje število prevozov heroina iz Slovenije v Avstrijo.

31-letni Makedonec je prevoze naročal, v okviru preiskave pa so organi pregona zasegli skoraj kilogram kokaina in približno poltretji kilogram heroina v skupni vrednosti okoli 40.000 evrov. Četverica je do denarja za organizacijo prepovedanih poslov prišla z vlomom v bencinski servis na Zaloški cesti v Ljubljani, od koder so sredi decembra lani odnesli okoli 3500 vinjet, več telefonskih kartic, cigaret in gotovine v skupni vrednosti 150.000 evrov. Pri tem jim je pomagala 22-letna državljanka Srbije, ki je bila takrat zaposlena na črpalki in je poskrbela, da v času vloma ni delovala alarmna naprava, poleg tega pa je svojim pajdašem povedala, kje bodo našli vrednejše predmete. Del plena je celo sama odnesla in izročila 31-letnemu Makedoncu, ki je vodil celoten podvig.

"Policisti so opravili enajst hišnih preiskav pri osmih osumljencih. Tri so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper vse odredil pripor," je povedal šef ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

Po besedah Slavka Koroša iz sektorja za organizirano kriminaliteto na območju Slovenije kljub tokratnemu uspehu policistov še vedno deluje več deset tovrstnih kriminalnih združb. "Zato je to, da smo ti dve hudodelski združbi razbili, zelo pomembno," pravi Koroš in dodaja, da so tovrstne uspešne akcije slovenskih policistov zelo odmevne tudi v tujini.