"Ta primer potrjuje, da je korupcija v naši državi problem in da je vpeta v družbeno in poslovno življenje," je na včerajšnji konferenci povedal Jevšek. Želi si, da bi žrtve izsiljevanj večkrat prijavile tovrstna dejanja, saj po njegovem mnenju za korupcijo ne sme biti nikakršne tolerance. Vendar je prijav za zdaj še malo, preiskovanje korupcijske kriminalitete pa je zelo zahtevno.

Suzaano Gale je koprskim kriminalistom konec januarja prijavil lastnik podjetja Montec. "Dal je prijavo na zapisnik in predložil dokaze, da sta stečajna upraviteljica in njen sodelavec od njega zahtevala podkupnino," je pojasnil vodja koprskih kriminalistov Iztok Perenič. Kakšne dokaze naj bi Škerlič posredoval policistom, Perenič ni hotel razkriti, neuradno pa naj bi Škerlič Galetovo posnel na mobilni telefon, medtem ko mu je grozila in v zameno za prirejeno bilanco njegovega podjetja zahtevala denar. Potem so se vključili kriminalisti, ki so tudi s prikritimi metodami izpeljali akcijo. Škerlič je šel minuli petek ozvočen in z označenim denarjem h Galetovi, med predajo pa so v pisarno vdrli policisti.

Kriminalisti trdijo, da so imeli za vse ukrepe ustrezne odredbe pristojnih organov in da imajo dovolj dokazov za utemeljen sum, čeprav se v javnosti pojavljajo dvomi o tem. Da je bila akcija povsem nezakonita, trdi predvsem zagovornik Galetove Milan Krstič.

Kriminalisti denarja niso našli v pisarni, temveč ga je nekdo med vdorom policistov v pisarno vrgel skozi okno, tako da so ga kriminalisti našli na bližnjem nadstrešku. Na njem so našli prstne odtise posrednika, ki naj bi Galetovi pomagal pri izsiljevanju Škerliča, zato domnevajo, da ga je najbrž on vrgel skozi okno. "To je bila stvar taktike," je Perenič odgovoril na naše vprašanje, zakaj niso zato, da bi se izognili morebitnim zapletom, raje počakali, da bi Galetova denar odnesla iz pisarne. Krstič namreč trdi, da bi ga Galetova položila na račun.

Poleg Galetove, ki ostaja v priporu na Igu, je v priporu tudi njen pomočnik Sebastjan Čagran, ovadena pa je tudi računovodkinja iz Koroške, ki naj bi Galetovi pripravila prirejeno bilanco. To bilanco policisti tudi imajo - z žigom in podpisom Galetove.