Odlok, ki pa ga mora podpisati še predsednik Napolitano, bo v veljavi do sprejetja zakona o biološki oporoki, t.j. o načinu končanja življenja, ki ga mora italijanski parlament sprejeti v roku 60 dni. Predsednik Napolitano je sicer dopoldne, še pred razpravo o omenjenem odloku, premiera Silvia Berlusconija pozval, naj vlada dekreta ne sprejme, saj bi ta bil v nasprotju z razsodbo kasacijskega sodišča.

Premier Berlusconi je ob tem pozivu izrazil prepričanje, da vlada ravna pravilno, zato je odlok sprejela. "Nočem čutiti odgovornosti za Eluanino smrt," je po poročanju Anse, ki se sklicuje na vladne vire, po potrditvi odloka dejal Berlusconi in dodal, da bi se, če zakonskega odloka ne bi sprejeli, "osebno" čutil krivega, ker je zavrnil pomoč. "Eluana je živ človek," je še dejal.

Vodja stranke Italija vrednot Antonio Di Pietro je odločitev vlade, da "razveljavi razsodbo sodnika" označil za "nedopustno", Vatikan pa je njen korak označil za "pogumnega". Eluanini odvetniki sprejetja odloka še niso komentirali. Kot je po poročanju Anse dejal eden od njih Vittorio Angiolini, pričakujejo Napolitanovo odločitev.

Zdravniki videmske bolnišnice La Quiete so sicer danes zjutraj sprožili tridnevni postopek za postopno prekinitev hranjenja Eluane, ki je leta 1992 v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov. "Mislim, da se bo vse odvijalo tako, kot je bilo predvideno," je pojasnila Eluanina odvetnica Franca Alessio in dodala, da bodo zdravniki po treh dneh popolnoma ustavili umetno hranjenje bolnice, ki je bila v videmsko bolnišnico prepeljana v noči na torek. Zdravniki videmske bolnišnice so sicer že napovedali, da bodo v primeru izdaje zakonskega odloka postopek prekinitve umetnega hranjenja ustavili.