Mestne oblasti v Cincinnatiju v ameriški zvezni državi Ohio so v četrtek razglasile izredno stanje in uvedle policijsko uro. V mestu so namreč takrat že tri dni divjali nemiri, ki so izbruhnili, ko je bel policist ustrelil neoboroženega črnca, 19-letnega Timothyja Thomasa, ki so ga iskali zaradi kopice manjših prekrškov. Policist je preteklo soboto Thomasa preganjal po črnski četrti mesta in ga ustrelil v prsi, ker je mislil, da je fant potegnil pištolo. Nasilje je izbruhnilo v ponedeljek in se do četrtka še ni uneslo. V Cincinnatiju živi 300.000 prebivalcev, od tega jih je 43 odstotkov temnopoltih.

Župan Cincinnatija Charles Luken se je za razglasitev izrednega stanja in policijsko uro odločil po sredinem streljaškem obračunu med temnopoltimi in policisti, v katerem je bil nek policist ranjen, preživel pa je po zaslugi zaščitnega jopiča. Skupine temnopoltih sicer so sicer tri dni divjale po mestu, pretepale belce in uničevale lastnino.

Policisti v Cincinnatiju so v zadnjih šestih letih ubili 15 črnih osumljencev in nobenega belega. Dogodki v Cincinnatiju spominjajo na hude rasne nemire leta 1992 v Los Angelesu, ki so sledili objavi posnetka o policijskem pretepanju temnopoltega voznika Rodneyja Kinga.

Od začetka nemirov je bilo aretiranih 700 ljudi, strasti pa jre skušal že v soboto pomiriti župan Luken, ko se je na pogrebu ustreljenega Thomasa upravičil svojcem in izrazil upanje, da bo pogreb nekakšno očiščenje iz katerega se bodo vsi naučili skupnega življenja.