Vrh območja evra je tako ugotovil, da je Grčija dosegla dober napredek v prizadevanjih, da nadoknadi dosedanji zaostanek pri izpeljevanju varčevalnih ukrepov in strukturnih reform. Voditelji so pohvalili tudi "izjemni napor" s strani Grkov za dosego tega cilja

"Pričakujemo, da bo Grčija nadaljevala varčevalne ukrepe in strukturne reforme, da bi tako zagotovila hitro izpeljavo zastavljenega drugega programa pomoči," so zapisali voditelji. Ob tem so izrazili prepričanje, da bodo ti ukrepi okrepili konkurenčnost grškega zasebnega sektorja, izboljšali učinkovitost javnega sektorja in spodbudili zasebne investicije v državi.

S tem naj bi se ustvarili pogoji za ponovno rast in za zagotovitev prihodnosti v območju skupne valute.

Odločitev o novem obroku pomoči državi pričakovano ni bilo, saj se čaka na končno poročilo trojke predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Trojka je v sredo končala obisk v Grčiji. Dogovora o novem varčevalnem paketu za leti 2013 in 2014, ki ga morajo Atene sprejeti v zameno za nov obrok posojila, še niso dosegli v celoti, pričakujejo pa, da jim bo to uspelo v prihodnjih dneh. Voditelji območja evra so pozdravili napredek v pogajanjih med grškimi oblastmi in predstavniki upnikov.

Grčija mora v prihodnjih dveh letih privarčevati dodatnih 13,5 milijarde evrov, če želi prejeti nov obrok posojila, vreden 31,5 milijarde evrov. Atene ta denar nujno potrebujejo za zagotovitev normalnega financiranja.